Captură de ecran din 2017.01.31 la 10.07.42Un sondaj recent al NOP World Culture Score Index arată că în clasamentul realizat în funcţie de timpul dedicat cititului, primele locuri le ocupă ţări la care nu ne-am aștepta, cu sisteme de educaţie nu atât de bine puse la punct.

Potrivit sondajului realizat în 30 de ţări, India ocupă primul loc, urmată de Thailanda şi China, ţări în care media de timp petrecut pentru citit este de 10,42 ore/săptămână, 9,24 ore/săptămână, respectiv 8 ore/săptămână. Ţări precum Canada, Germania, SUA, Italia, Marea Britanie, Brazilia, Taiwan, Japonia şi Coreea ocupă ultimele locuri. Media mondială este de 56 de minute/zi, notează csmonitor.com.

Din studiul realizat de NOP reiese că, din cele 8 ţări alese ca fiind reprezentative pentru diferite regiuni ale Europei, doar jumătate dintre ele se situează deasupra mediei mondiale în ceea ce priveşte timpul dedicat lecturii: Republica Cehă (7,24 ore/săptămână), Rusia (7,06 ore/săptămână), Suedia (6,54 ore/săptămână) şi Franţa (6,54 ore/săptămână).

Potrivit acestor date, se pare că dezvoltarea economică nu este direct proporţională cu cea culturală, ci invers, motiv pentru care persoanele care citesc cel mai mult se află în ţările mai puţin dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Sondajul a analizat, de asemenea, şi alte aspecte, precum timpul dedicat internetului, radioului şi televizorului şi s-a constatat că în ţările în care se citeşte cel mai puţin, se consumă cel mai mult timp cu mijloacele audiovizuale.

Din păcate, în România, statisticile arată că românii citesc din ce în ce mai puţin, în medie o singură carte pe an. Aproximativ 1 din 5 români nu citesc deloc cărţi, plasând astfel România pe ultimele locuri la nivel european, după Ungaria sau Polonia.

Cei care nu citesc nu au parte de numeroasele beneficii ale cititului. În primul rând, acesta menţine mintea activă şi, prin urmare, poate contribui la evitarea unor boli precum Alzheimer. De asemenea, este o modalitate eficientă de relaxare, care îi ajută pe cel în cauză să se detașeze pentru ceva timp de problemele cotidiene. Cititul contribuie şi la dezvoltarea imaginaţiei şi a creativităţii, îmbunătăţeşte vocabularul, contribuie la dobândirea unei culturi generale vaste, clădeşte stima de sine şi îmbunătăţeşte memoria.

Comments

comments