Cîțiva moldoveni din Vorniceni, plecați peste hotare, adună bani pentru reconstruirea drumurilor

1114
Captura video, satul Vorniceni, Strășeni
Captura video, satul Vorniceni, Strășeni

Un grup de moldoveni stabiliţi în străinătate au decis să contribuie la dezvoltarea satului de baştină – Vorniceni, din raionul Străşeni. Oamenii au donat bani pentru a putea fi cumpărat o autospecială pentru deszăpezirea şi nivelarea drumurilor din localitate, relatează Prime TV.

Acest lucru a fost posibil datorită unui proiect susținut de PNUD și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Sătenii din Vorniceni se plâng că drumurile din localitate sunt impracticabile. Toamna şi primăvara, ei nu au acces la transportul public pentru că glodul le ajunge până la genunchi, iar iarna rămân blocați în nămeţi.

Pentru a soluţiona problema, autorităţile locale şi-au propus să cumpere un autogreder, care costă în jur de 28 de mii de dolari.

“Apele care se scurg din altitudini, din pietrării își găsesc locul pe aici și își caută calea spre râulețul Bucovăț. Puteți să vedeți cât de mult deteriorează apele drumurile localității. Un autogreder ar putea în mare măsură să soluționeze problemele”, a spus primarul satului Vorniceni, Vasile Tofan.

Până acum, au fost colectați 20 de mii de dolari din partea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, 4.000 din partea autorităţilor locale, iar cu alte două mii de dolari au contribuit 150 de localnici care muncesc sau sunt stabiliţi peste hotare.

“Am donat chiar de două ori în baza posibilităților, pentru că lucrul așa e în Italia când este când nu-i. O sumă totală, 30 și cu 40 sunt 70 de euro”, a menționat moldoveanca stabilită în Italia, Ludmila Tofan.

“Donăm prin mai multe modalități, prin platforma guvern. Printr-un simplu sms. Colectăm bani și în numerar la contabilitatea Primăriei”, a afirmat coordonatoarea proiectului, Viorica Mămăligă.

Potrivit datelor primăriei locale, aproape 1.300 de localnici din Vorniceni sunt plecați peste hotare. Proiecte similare au fost demarate și în alte 23 de localități din țară.

Comments

comments