Restaurantul moldovenesc din Boston, Newton, aduce faima Republicii Moldova prin bucatele sale unice

17789

Restaurantul moldovenesc din Boston, Newton, aduce faima Republicii Moldova prin bucatele sale unice și tradiționale în orașul american. A ajuns în topul celor mai bune restaurante noi în clasamentul The Boston Globe Și-a deschis larg ușile în luna aprilie a anului trecut, unde au pășit pragul mii de americani, dar și cetățeni moldoveni care locuiesc în această regiune.

Artur Andronic, managerul restaurantului, a afirmat pentru Moldova Times că a fost o inițiativă destul de riscantă, atunci când nu știi câți vizitatori va reuși să atragă bucătăria moldovenească în SUA. Împreună cu soția sa, Sandra, sunt gata să întâmpine oaspeții în fiecare zi. Fără nicio experiență în domeniul culinar, dar cu studii bune în administrarea afacerilor, cei doi tineri au reușit să obțină toate autorizațiile necesare timp de aproape doi ani.

“Decizia a fost spontană, eram dornic și nu am stat mult pe gânduri, am făcut primii pași și am adunat o echipă. Avem un bucătar moldovean, ne-am consultat și cu familia noastră în privința meniului”, afirmă Artur Andronic, mamnagerul restaurantului MOLDOVA, Boston.

Plăcintele umplute cu brânză, cartofi, varză, și alte ingrediente le topesc inimile celor care vizitează localul. Din meniu nu lipsește nici mămăliga, supă de pui cu tăiței sau zeama. Iar toate acestea sunt preferate de către americanii care au auzit despre Moldova. Astfel, cei doi tineri antreprenori au ocazia să le vorbească despre cultura țării noastre.

“Este un lucru curios pentru americani, cel puțin de cei care au străbunei în Moldova. E foarte plăcut să afli când alții cunosc despre Moldova, dar pentru cei care nu știu, le povestim noi. Logoul nostru este colorat și presupun că este o bucătărie mexicană”, explică Sandra, managerul restauranului “MOLDOVA”.

În ceea ce privește întoarcerea lor în Moldova pentru a investi într-o afacere similară, aceștia spun că au fost nevoiți să plece peste hotare, pentru că tinerii care efectuează studii în străinătate au cerințe mai mari pe piața Moldovei.

Artur Andronic consideră că după ce a învățat bine orașul și cerințele pieții, a decis să-și lanseze afacerea, care necesită eforturi la fel de mari, dacă ai deschide același restaurant în Moldova. Unica diferență este că recompensele financiare pe care le obține în SUA sunt destul de mari.

Restaurantul MOLDOVA, Newton, Boston. foto: colecție personală
Restaurantul MOLDOVA, Newton, Boston. foto: colecție personală

“Noi am comparat cum e să lucrezi în aceleași condiții, eforturile pe car ele depui sunt prea mari pentru cântigul mic pe care îl poți atinge în Moldova. Aici este foarte ușor să comunici cu cei străini, informațiile sunt mult mai accesibile. Suntem totuși imigranți aici și încercăm să creăm ceva nou”, explică Artur.

Așa cum deschiderea unui restaurant necesită investiții majore de efort, muncă și mai ales determinare, Artur a decis să facă față tuturor provocărilor. Din motiv că au stabilit standarde înalte, realizarea acestora vorbește despre răbdarea de care au avut dovadă ambii tineri.

În privința angajării personalului, aceștia preferă să acorde prioritate celor cu experiență, mai ales cu experiență în gastronomia europeană sau est-europeană, iar chelnerii să poată vorbi atât româna cât și engleza.

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments