OfflineCei mai activi moldoveni aflați peste hotarele țării se reunesc în orașul Veneția pe 18-19 martie, pentru a discuta despre realizările și provocările cu care se confruntă diaspora. Acțiunea are loc după ce inițiatorii grupului online Adoptă un Vot, care a mobilizat zeci de mii de alegători să iasă la vot, au promovat ideea de a se întâlni față în față.

Natalia Ghilașcu: D-le Ion Plop, faceți parte din echipa de organizare a Offline-ului Adoptă un Vot, mai exact căutați surse de finanțare pentru ca acest eveniment să aibă loc pentru sutele de moldoveni de peste hotare, care ar fi interesați să vină. Cum vă reușește și de ce ați ales Veneția?

Ion Plop: Dintotdeauna, din studenție am fost atras de bunul mers al țării mele, m-am implicat direct în acțiunile sociale și continuu să o fac și în prezent.  Alegerea Veneției a fost de comun acord cu toată echipa Finanțe și Logistică. Cred că așa a fost să fie, este un oraș  pe care oricine ar vrea să îl viziteze.

Natalia Ghilașcu: Cum a apărut această idee și cum v-ați regăsit în echipa de organizatori?

Ion Plop: Impactul dur l-a avut rezultatul alegerilor 2016, dosarul Diaspora contra Moldova. Așa cum pe grupul de discuții “Adoptă un Vot” s-au înscris peste 95.000 de membri din diasporă, a parvenit o invitație pentru toți cei înscriși pe grup din partea inițiatorilor acestuia ca să ne întâlnim față în față. Am considerat ca este o idee bună să facem cunoștință cu cei mai activi moldoveni, cărora le pasă de ceea ce se întâmplă în Moldova. Astfel, am optat pentru a mă alătura echipei de organizare cu privire la logistică, din care fac parte mulți alți moldoveni din diverse state ale UE și SUA.

GenteMoldova4Deși dosarul politic nu a avut un cîștig de cauză, a avut în schimb un efect asupra mobilizării diasporei. Putem spera că la viitoarele alegeri să se schimbe mecanismul de votare în străinătate, să se reglementeze clar criteriile care vor sta la baza organizării secțiilor de votare și, de asemenea, să fie distribute proporțional buletinele de vot.

Natalia Ghilașcu: Membrii echipei de organizare fac parte din diverse țări, iar la eveniment se așteaptă să sosească cei mai activi moldoveni, interesați să discute despre principalele probleme din Moldova. Puteți afirma că diaspora este acum mai consolidată?

Ion Plop: Ce pot afirma este că diaspora nu este una omogena, din fericire, în ultimii ani dovedește că are suficientă maturitate. Acum este momentul de a demonstra că suntem o forță și că vocea diasporei trebuie să fie mai bine auzită, atât în Moldova, cât și între noi, să ne cunoaștem mai bine potențialul pentru a dezvolta în continuare proiecte de interes comun.

Natalia Ghilașcu: De ce este importantă vocea diasporei și ce așteptări aveți de la această reuniune?

Ion Plop: În opinia mea, vocea diasporei este una covârșitoare, poate face în așa fel ca să determine voința Guvrnului de la Chișinău de a avea o relație directă, durabilă și sănătoasa cu cei de peste hotare. Ne-am dori fie creată opotunitatea ca să propunem la modul real sugestii și opinii despre unele proiecte legislative, care ne vizează la modul direct. Ar fi bine să contribuim cu unele idei de politici publice, educaționale, sociale, importante pentru țara noastră, având în vedere că mulți dintre noi deja activează în aceste domenii peste hotare și avem o experiență bună.  La acest moment, astfel de discuții nu au loc, spre regret, suntem lăsați în umbră.

Natalia Ghilașcu: Pe cine vă propuneți să invitați la acest eveniment?!! Care este publicul țintă?

Ion Plop: Publicul pe care ni-l dorim este cel care nu este indiferent de ceea ce se întâmplă acasa, chiar dacă, starea lor materială și socială din străinătate nu poate fi comparată cu ai celor mulți rămași acasă. Toți doritorii se pot înregistra pe un portal http://www.offlineauv.info, achitând o taxă de participare de 50 euro. Majoritatea participanților își acoperă independent costurile de cazare și masă pentru două zile de lucru, iar agenda este una cuprinzătoare, care abordează teme de discuții pe secțiuni economice, sociale, culturale, codul electoral, educație, etc.

Membrii comunității "Gente Moldova" în Veneția
Membrii comunității “Gente Moldava” în Veneția

Natalia Ghilașcu: Credeți că acum este momentul oportun pentru ca diaspora să se consolideze sau să discute subiecte importante despre Moldova?

Ion Plop: Aș folosi expresia: “acum ori niciodata” ! Prerogrativa mea este sa invităm pe toți membrii diasporei să aibă curajul să spună ce și-ar dori pentru ca țara noastră să progreseze, să ajungă nivelul de trai al statelor europene. Noi, “diasporiștii”, vom fi un procent mic la eveniment din cei un milion plecați peste hotare, dar vom avea un mesaj puternic de spus pentru cei de acasă.

Natalia Ghilașcu: Dacă cetățenii de peste hotarele țării ar deveni mai uniți, ce credeți că s-ar schimba în viața fiecăruia dintre cei plecați?

Ion Plop: Cu sigurantă, Republica Moldova este influențată direct de acest fenomen migrational; de aceea, sunt necesare abordări foarte difetite pentru fiecare țară unde se găsesc cetațenii noștri. Desigur, vom avea de câștigat dacă vom avea un singur glas puternic, un mesaj comun, indiferent de coloratura noastră politică.

Natalia Ghilașcu: Cum vedeți rolul diasporei peste 3 ani dacă astfel de întruniri vor avea loc tot mai des cu propriile eforturi?

Ion Plop: Sunt încrezător și optimist că daca aceste întruniri vor avea loc constant, informatia de la diaspora către Moldova și invers va aduce un rezultat de care ne vom bucura cu toții. Astfel de inițiative sunt mai eficiente, pentru că noi alcătuim propria noastră agendă, abordăm temele de interes comun și ne simțim liberi în exprimare.

Reuniunea comunității moldovenilor din Veneția
Reuniunea comunității moldovenilor din Veneția

Natalia Ghilașcu: Vă aflați în Veneția de mai bine de 14 ani și ați înființat și o asociație “Gente Moldova”. Cu ce se poate lăuda comunitatea de moldoveni stabilită în Veneția și care sunt principalele preocupări ale diasporei?

Ion Plop: Asociatia „Gente Moldava” este o asociație liberă de promovare culturală, de angajament și de utilitate socială, apolitică, non-profit care promovează valorile spirituale ale neamului nostru pe tot teritoriul Italiei. Avem reprezentanți din mai multe regiuni, provincii și municipalități italiene. Stabilim activitati la nivel de cooperare, culturală, colaborare, formare, artă, istorie, tradiții și obiceiuri.

Printre  multele evenemente organizate de Asociatia Gente Moldava se număra primul Forum Economic International de  la Veneția, organizarea festivalurilor: “Aprindeți luminele” (sărbătorile de iarnă), Lumină din lumina Învierii – sărbătorile de Paști, “Mandorile în flooare” de Ziua Mărțișorului; “Aducem Europa Acasa” și multe alte evenimente.

13.-gondolier-Venetia

 Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments