Moldova

Dupa cateva saptamani in care m-am abtinut de la Facebook, am decis sa ma loghez sa vad ce mai zice lumea.  Nu mult mi-a luat pana am descoperit Offline-ul Adopta un Vot, care va avea loc in Venetia la data de 18/19 martie 2017.

Nu pot sa spun ca am fost entuziasmat din prima, daca sincer nici nu am inteles sau citit articolul de pe diez.md. Totusi, imediat ce am scris un comentariu in care incercam sa clarific ce si cum, am fost contactat si informat promt.  20 de minute mai tarziu ma pomenesc ca scriu pe acest blog.

Nu stiu exact ce semnifica toate lucrurile acestea. Tot ce pot sa spun este ca ma bucur pentru oameni care au pus cap la cap toate aceste lucruri. Se simte puterea comunitatii prin asa gen de initiative.  O comunitate frumoasa, tanara si puternica!

Diaspora moldoveneasca a demonstrat ca este o forta importanta. Deabia astept sa fac cunostinta cu cat mai multi oameni care isi doresc o schimbare majora la noi in tara.

Ce nu te omoara te face mai puternic, eu cred in asta. Moldova a tot mers din rau in mai rau si asta se poate observa in special in societatea civila care locuieste in republica.  Avem politicienii pe care ii avem, sh mai avem si o mandrie de presedinte.

Ne place noua sau nu, societatea civila este o reflectie directa a politicului moldovenesc. Asta este realitatea si nu are rost sa ne diorgaim, aici ii dau dreptate lui Igari .                 Totusi exista si o parte pozitiva in tot scenariul asta sumbru, daca alegem sa ne concentram pe pozitiv si sa nu ne victimizam.

Am vazut cu totii cum s-a mobilizat diaspora la alegerile prezidentiale de asta toamna.     Nu vreau sa spun ca spiritul nationalist al moldovenilor nu a jucat un rol decisiv aici, dar haideti sa recunoastem ca internetul a avut si va avea un impact major in desfasurarea evenimentelor politice si nu numai din republica Moldova si restul lumii.

Pe langa oamenii care s-au imbulzit la sectiile de votare, online-ul vuia cu tot felul de postari, share-uri dar si platforme care au permis si incurajat o accelerare a procesului.     Adopta un vot a beneficiat de un succes enorm si a deschis usa pentru multe alte platforme si initiative care au la baza oameni sinceri si dornici de schimbare.

Poate sunt eu nebun, dar toate aceste evenimente isi au rolul lor si tot ce se face se face spre bine.  Fara Dodon poate nu aparea adopta un vot, adopta un zambet, moldova times.com si cine stie cate alte portaluri si initiative care pot aparea pe viitor si care sunt menite sa formeze un nucleu sanatos de moldoveni care isi doresc o tara ca afara.

Noua generatie din diaspora imi inspira mare incredere mie personal. Cred ca anume aceasta generatie are capacitatea si uneltele sa se impuna in fata nacialinishilor de acasa.   Procesul a inceput deja, mai avem nevoie de timp, perseverenta si organizare. Oameni capabili avem slava Domnului.

 

Comments

comments