foto: moldova24.info
foto: moldova24.info

In ultimii ani Moldova a devenit un supermarket urias in care produsele vin de peste hotare si banii – la fel, iar in tara nu se produce nimic. Astfel explica premierul efectele faptului ca moldovenii trimit acasa tot mai putini bani. Datele arata ca dupa furtul miliardului remitentele s-au redus aproape in jumatate, relatează PRO TV.

Potrivit datelor Bancii Nationale, in ultimii doi ani, mai exact dupa furtul miliardului, volumul remitentelor a scazut cu aproape 1 miliard de dolari.

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU: ”Este adevarat ca remitentele scad, si e firesc pt ca multi cetateni s-au stabilit cu traiul si daca la inceput le era greu acum mai bine si si-au reintregit familiile si aceste remitente nu vor mai veni in tara”

Octavian CALMAC, MINISTRUL ECONOMIEI: ”Remitentele au scazut in partea care tine de spatiul CSI, Federatia Rusa, acolo unde avem o comunitate cea mai mare, datorita devalorizarii care a avut loc in piata rusa.”

Premierul sustine ca greseala a fost a celor de acasa, care s-au complacut in situatia de a avea o economie dependenta de remitente.

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU: ”Si RM a fost transformata intr-un supermarket foarte mare, de peste hotare produse, de peste hotare banii si aici doar schimburi, bani pe marfa, cu parere de rau, pt ca erau importuri, banii plecau peste hotare, nu ne-am ingrijit ca acesti bani sa ramana in RM prin intermediul procurarii produse care sunt produse aici.”

Octavian CALMAC, MINISTRUL ECONOMIEI: ”Economia noastra nu e dependenta de remitente, sunt remitente care contribuie la consum si contrib la dezv noastra pentru ca si consum si comertul e forta motrice”Nu e totul pierdut, sustine premierul.

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU: ”Nu este o catastrofa, poate trebuie sa gasim partile pozitive, asta inseamna ca ne va mobiliza m m sa cream un mediu de afaceri pt invest. Sa revenim la un model economic sanatos bazat nu pe export de oameni si import de produs, dar prin export de produse si import de investitii, asta e munca de baza pe care o face guvernul”

Insa si la capitolul investitii stam prost. Potrivit mold-street.com, la sfarsitul anului 2015, stocul investitiilor straine directe a scazut la 2,63 miliarde de dolari, cu 440 de milioane mai putin decat la sfarsitul lui 2014, cand s-a produs frauda bancara, si cu peste 800 milioane mai putin fata de 2012.

Octavian CALMAC, MINISTRUL ECONOMIEI: ”Este un rezultat al climatului invetsititonal si al climatului poltiic, banii iubesc liniste, iar in md nu a fost liniste respetciv”

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU: ”Atunci cand am citit m-am alaramt si am rugat colegii sa-mi dea rasp, este vorba despre o manipulare matematica, in relait nu s-au retras bani, e invest de stat directe, doar odata cu modificarea curs valut acest lucru s-a intamplat, 1 mln de dolari era 16 mln lei, cand am ajuns la peste 20 lei, 16 mln lei rerezenta mult mai putin decat 1 mln dolari.”

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU: ”Vorbesc de reducerea numarului actelor permisive, am redus cu 200 este o initiativa care vine sa micosreze si mai mult, instit cu functii de control de la 64- la 13 ”

Octavian CALMAC, MINISTRUL ECONOMIEI: ”Ne gandim si la subventionarea locurilor munca peste 100 angajati. s-a lucrat pe debirocratizarea , din 5 registre este 1, s-a redus nr acte.”

Recent compania Moody”s a schimbat reitingul de tara al Republicii Moldova din negativ in stabil, mentinand calificativul B3. Decizia a fost luata ca urmare a semnarii acordului cu FMI si adoptarii unui pachet de legi in domeniul bancar.

La sfarsitul anului trecut deputatii au votat un proiect care le permite investitorilor straini sa obtina cetatenie moldoveneasca. Ulterior autoritatile vor stabili domeniile si sumele minime care urmeaza a fi investite pentru a beneficia de acest lucru.

Comments

comments