Colaborare moldo-italiană pentru susținerea persoanelor cu dizabilități și celor social vulnerabile

1053
sursa: vocearomaneasca.com
sursa: vocearomaneasca.com

Ministerul Educației al Republicii Moldova și Asociaţia Responsabilita Sociale Onlus Italia au semnat astăzi un Memorandum de colaborare, prin care își propun elaborarea şi realizarea unui proiect pentru susținerea persoanelor cu dizabilități și/sau provenite din instituții rezidențiale.

Memorandumul prevede ca în următorii doi ani, cel puțin 100 de persoane aflate în dificultate să beneficieze de cursuri de formare inițială și continuă, pentru a-și putea găsi un loc de muncă.

În cadrul evenimentului, viceministrul educație Cristina Boaghi a menționat importanța consolidării eforturilor între autoritățile publice și membrii societății civile în vederea susținerii persoanelor cu necesități speciale și celor provenite din instituții rezidențiale.

”Educaţia incluzivă şi integrarea tuturor tinerilor în societate, indiferent de necesităţile educaţionale, dar şi de posibilităţile fizice ale  acestora  este una dintre priorităţile noastre. Dacă vor însuși o meserie, tinerii respectivi se pot încadra în câmpul muncii și își pot asigura o sursă de venit. Fiind un obiectiv esențial,  dar totodată complex, trebuie să avem o abordare multidisciplinară în domeniu, precum și resurse financiare suplimentare”, a spus viceministrul.

Ministerul Educației, Repubica Moldova
Ministerul Educației, Repubica Moldova

Monica Talpalaru, președinte al Asociaţiei Responsabilita Sociale Onlus Italia, consideră că informarea și instruirea persoanelor cu dizabilități și a celor social vulnerabile le va oferi oportunitatea de a depăși dificultățile cu care se confruntă și a deveni membri utili ai societății. În acest context, asociația a inițiat un parteneriat cu Centrul de studiu ”Spre succes” din or. Chișinău, ce propune 11 programe de formare. De asemenea, în cadrul Memorandumului va fi oferită asistență metodică cadrelor didactice care vor instrui persoane cu dizabilități și/sau provenite din instituții rezidențiale. În funcție de rezultatele obținute, proiectul va putea fi extins pentru alți doi ani.

Comments

comments