Ala Mîndîcanu a devenit cetățean al culturii naționale românești în Canada

1556
Ala Mindicanu, președinta Asociației Moldovenilor din Quebec și Consulul General din Montreal, Victor Socaciu
Ala Mindicanu, președinta Asociației Moldovenilor din Quebec și Consulul General din Montreal, Victor Socaciu

Ala Mîndîcanu, președinta Asociației “Comunitatea Moldovenilor din Quebec”, a primit titlul Onorific “Cetățean al Culturii Naționale”, înmânat de către autoritățile române din Canada.

“Sunt onorată să primesc titlul de „Cetățean al Culturii Naționale pentru nesfârșita dragoste și dedicație față de limba română și slujitorii ei”. Aceasta distincție, înmânată de îndrăgitul compozitor, poet și interpret, dl Consul General Victor Socaciu, este deosebit de importantă pentru mine”, a declarat Ala Mîndîcanu pentru Moldova Times.

Diplomele au fost înmânate pentru merite deosebite în promovarea culturii și limbii române peste hotarele României. Ziua Culturii Naționale, sărbătorită în fiecare an la data de 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, este marcată de reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate prin numeroase manifestări culturale, organizate în Austria, Belgia, Canada, China, Franța, Germania, Italia, Israel, Ducatul de Luxemburg, Republica Moldova, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Polonia, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ungaria.

Consul General, Victor Socaciu, inițiatorul Zilei Culturii Naționale, a înmânat titlul de Cetatean al Culturii Nationale membrilor comunității de limbă română din Montreal. Ceremonia acordării diplomelor de “Cetățean al Culturii Naționale” a avut loc la Consulatul României din Montreal, la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe al României. 

foto din colecția individuală
foto din colecția individuală

Institutul Cultural Român de la New York a marcat Ziua Culturii Naționale prin manifestarea ”Ziua Culturii Naționale în Statele Unite ale Americii și Canada”. La New York, în data de 11 ianuarie, în Sala Auditorium de la sediul Institutului Cultural Român a avut loc vernisajul unei expoziții de carte cu volume de poezie reprezentative pentru lirica națională, din fondul Bibliotecii Institutului. Cărțile au fost însoțite de panouri cu reproduceri fotografice ale portretelor autorilor volumelor și succinte date biografice ale acestora. În cadrul vernisajului, a avut loc un recital de poezie susținut de actorul american de origine română Ioan Ardelean și un recital de pian susținut de Matei Varga.

La Toronto, în Canada, au fost organizate două evenimente la Consulatul General al României, când a fost omagiată activitatea de traducător a profesorului american Adam J.Sorkin prin traduceri din poezia românească.

Ala Mîndîcanu, fostă deputată în Parlamentul R. Moldova şi activistă în domeniul drepturilor femeilor din țară, se află de mai multă vreme în Canada. În anul 1989 participă activ la fondarea Ligii Creştin Democratice a Femeilor, partid politic de femei, pe care l-a condus ca preşedinte (LCDF, până la ea, le-a avut în calitate de preşedinte pe doamnele Leonida Lari şi Lidia Istrati).În anul 1994, este aleasă deputat în Parlamentul R. Moldova, pe listele electorale ale Blocului Ţăranilor şi Intelectualilor. Din anul 2001 a activat în cadrul Centrului de Formare Europeană în calitate de coordonator de programe, redactor-şef al săptămânalului de politici publice „Democraţia”, iar din2004 a activat șefă la Catedra de Comunicare şi membră în Senatul ULIM.

Comments

comments