Diana Rusu, specialistă în management cunoștințelor, Departamentul Abilitarea Economică a Femeilor, UN Women
Diana Rusu, specialistă în management cunoștințelor, Departamentul Abilitarea Economică a Femeilor, UN Women. FOTO: Empower Women/UN Women

Moldovenii se mândresc să ducă faima țării noastre peste hotare țării, iar la cele mai prestigioase instituții aceștia activează alături de cetățenii tuturor țărilor lumii. Diana Rusu, de aproape trei ani, își dedică cariera în New York, la programul UN Women. Aici este locul potrivit unde adună toate eforturile și creativitatea pentru a dezvolta abilitățile economice ale femeilor în afaceri din întreaga lume.

Înainte de a ajunge la New York, a activat în câteva programe de dezvoltare din Moldova și la un centru de business, iar anii de cercetare petrecuti la Institutul de Economie, Finanțe și Statistică au ajutat-o să avanseze în cariera sa, unde se simte fericită.

“Am ajuns să combin ceea ce pot face și ceea imi place, imi realizez micile idei, simplul meu motiv este ca să fac o diferență în viața oamenilor”, afirmă Diana Rusu, specialistă în management cunoștințelor, Departamentul Abilitarea Economică a Femeilor, UN Women.

După absolvirea Academiei de Studii Economice, tânăra a urmat studiile de master la New School din New York, unde a studiat politici de dezvoltare internațională. Se consideră o persoane de succes și speră că experiența acumulată la Oranizația Națiunilor Unite o va ajuta să contribuie la îmbunătățirea situației economice a femeilor din Moldova. Se bucură de realizările la care a ajuns până acum și crede că țara noastră merge tot mai aproape de a promova șansele egale pentru oportunitățile dintre femei și bărbați.

“Tot mai multe femei au conștientizat că trebuie să ne găsim o nișă unde putem fi mai utile. Aș vrea foarte mult să public o carte cu istoriile de succes ale femeilor antreprenoare din Moldova care s-au realizat în toată lumea. Vocea femeilor trebuie să fie auzită”, a mai adăugat Diana Rusu.

Diana Rusu la conferinta dedicata Zilei Mondiale a Abilitatii, Natiunile Unite, New York
Diana Rusu la conferinta dedicata Zilei Mondiale a Abilitatii, Natiunile Unite, New York. FOTO: Ryan Brown/UN Women

Este un mentor pentru tinerii din întreaga lume și spiritul ei deschis pentru a crea o societate mai dezvoltată a determinat-o să înțeleagă mai bine ce schimbări ar trebui să aibă loc la nivel local pentru a elimina discriminarea și percepțiile negative față de grupurile dezavantajate. În fiecare zi, învață din experiența tinerilor din alte țări cu care interacționează, pe care îi susține să promoveze istoriile de succes, demne de urmat de către întreaga societate.

Șefa Dianei Rusu de la programul UN Women, Anna Falth, îi recunoaște abilitățile și ideile creative, care le pune mereu în practică. Potrivit ei, Diana are o personalitate puternică și este pasionată să contribuie la dezvoltarea politicilor pentru femei. 

ANNA FALTH: În această echipă suntem foarte norocoși să lucrăm cu câte o persoană responsabilă de fiecare regiune. Diana este responsabilă de regiunea Europa și Asia Centrală, care vorbește și româna, și rusa, ceea ce ne avantajează pentru a fi capabili să răspundem nevoilor femeilor. Îmi place să lucrez cu Diana, pentru că știe să aducă în echiă spiritul Europei de Est, iar în fiecare dimineață vine cu zâmbet mare pe față. Fiecare dintre noi contribuie cu cele mai valoroase capacități, iar la nivel individual, în pofida diferențelor culturale, încercăm să creăm o echipă ca să putem colabora cu fiecare în parte.   

Diversitatea din orașul New York o încântă pe Diana, pentru că s-a regăsit foarte repede în cultura americană. Și-a petrecut copilăria în Cimișlia, unde la fel, crede că există o diversitate culturală. Se gândește să revină acasă pentru a-și pune în practică ideile acumulate peste hotarele țării, dar nu foarte curând, pentru că are planuri să ajungă și mai departe. 

Diana Rusu, New York, ONU
Diana Rusu, New York, ONU, din arhiva personala

“În Cimișlia sunt multe culturi, așa că în New York m-am integrat foarte ușor. Este interesant să studiezi cultura altor state, mi-ar place să studiez în Africa sau să merg într-o țară de conflict. Noi moldovenii din depărtare contribuim enorm la dezvoltarea țării noastre”, a mai punctat tânăra moldoveancă.

SUA a schimbat-o mult pe tînăra moldoveancă, a acumulat noi deprinderi și a devenit mult mai creativă, îndeosebi în mediul său profesional de activitate. În special mass-media americană i-a influențat percepțiile despre lumea din jur și este mai bine informată despre politicile internaționale.  Acum acordă o atenție mai deosebită statelor membre cu care trebuie să interacționeze cel mai mult.

La cei 33 de ani, Diana Rusu se vede un catalizator pentru schimbările din societate și inspiră alte femei prin atitudinea sa optimistă și pozitivă. Consideră că investițiile în oportunitățile de dezvoltare a tinerilor pot diminua riscurile șomajului și deschide noi orizonturi pentru o dezvoltare durabilă în societate.

Prin propriul exemplu, tânăra moldoveancă se ghidează după motto-ul “Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti.” Mahatma Gandhi

 Natalia Ghilașcu

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments