Membrii ansamblului de dans popular IZVORAS-Chicago
Membrii ansamblului de dans popular IZVORAS-Chicago

Cetățenii moldoveni stabiliți cu traiul în Chicago s-au mobilizat pentru a susține copiii cu nevoi speciale din Moldova. La un concert de caritate, susținut de câțiva interpreți de muzică populară, moldovenii au adunat peste 3.000 USD, bani vare vor ajunge în curând la câteva grădinițe și centre pentru copii. 

Gallop Moldova este proiectul inițiat de câțiva profesioniști in Moldova, pentru care diaspora din Chicago a donat fonduri prin intermediul unei licitații și loterii, la care au participat circa 60 de moldoveni. Inițiatorii acestui eveniment i-au determinat pe membrii diasporei să devină un Moș Crăciun pentru zeci de copii nevoiași din Moldova. Astfel, copiii de la Grădinița 167 din Chișinău, Centrul Speranța și Small Group Homes. Inițiatorii își propun să bucure beneficiarii programului de un nou program terapeutic prin călărie, care va aduna mii de bucurii și zâmbete pentru acești copii. 

Câștigătoarea licitației, care s-a ales cu un tablou pictat de Paul Catană
Câștigătoarea licitației, care s-a ales cu un tablou pictat de Paul Catană

Interpreții moldoveni din Chicago, Victor Dubenco, Ana Bivol, Ion Prepeliță și Victoria Balaban, membrii Ansamblului de dansuri populare “Izvoras-Chicago”, i-au surprins pe participanți cu o seară plină de emoții, voie-bună, dragoste și dăruire, pentru că s-au adunat cele mai talentate personalități pentru a-și aduce contribuțiile. Cu bucate moldovenești pregătite cu multă iscusință de Restaurantul Versailles și degustări de vinuri de la Moldova Deluxe, organizatorii au adunat bani suficienți pentru a porni un nou serviciu pentru copii. 

Publicitate comercială

Una dintre participantele concertului de caritate care a oferit gratuit servicii cosmetologice în prețul biletelor câștigătoare, se mândrește de faptul ca i-a reusit să îndemne prietenii din Chicago să participe. “Știu că unii din cei apropiați au donat online din motiv că nu au avut posibilitate să vină. Am donat serviciile mele de Make-up și Tattoo, care inițial era oferit cu 250$, însa așa cum multe doamne au dorit să susțina acești micuți care au nevoie de ajutorul nostru, am decis să dăruiesc trei certificate cu o reducere”, afirmă Larisa Gurău.

foto12Povestea artiștilor moldoveni impresionează nu doar pentru că au o experiență de peste două decenii în domeniul muzicii sau pentru că profesează peste hotarele țării, dar și că le-au reușit să promoveze la un concert valorile și tradițiile naționale. spiritul de care au dat dovadă organizatorii, i-au determinat pe membrii comunității să-și deschide inimile pentru Moldova.  

Circa 15 moldoveni profesioniști din comunitate, care și-au lansat propriile afaceri în Chicago, au donat în fondul programului de caritate servicii de estetică, stomatologice, terapie, foto, lecții de muzică, picturi și alte obiecte care vor fi licitate pe parcursul serii.

“Am dorit să luam tabloul cu căluțul în galop, pictat de Pavel Catană, dar bugetul nu ne-a permis sa trecem peste 300$, în schimb mă bucur că s-a vândut cu o oferta mai mare. Mă bucur că oamenii s-au mobilizat, în pofida timpului de afară. Acesta a fost cred că primul eveniment de așa anvergură în comunitatea moldovenilor din Chicago. Sperăm pe viitor să contribuie și mai multă lume, afirmă Lilia Țurcan, care a oferit un servicii de stilare a părului în loteria biletelor câștigătoare.

Spectatorii au reușit să admire pentru prima dată, în comunitatea moldovneilor din Chicago, noul ansamplu de dansuri populare,  “Izvoraș” din Chicago, format în vara acestui an. Dansatorii doresc să promoveze dansul popular moldovenesc; obiceiurile, costumele si tradițiile strămoșești. 

foto14“A fost o seara de neuitat… O seara când realizezi că clipele grele din viața noastra sunt neînsemnate cu durerea care o simt o viata intreagă acești copii. Mă doare de fiecare dată când aud istorioare despre copii bolnavi și refuz să cred că nu se poate de întreprins nimic. Ba da, se poate și asta am demonstrat aseara. Sunt mândră și foarte bucuroasă că am putut sa contribui și eu cât de puțin. Sper ca eforturile noastre să aducă măcar câte un zâmbet pe fața acestor îngerași”, afirmă Olga Mogâldea, care, la fel, a oferit servicii de frumusețe pentru concertul de caritate.

Potrivit unuia dintre voluntarii acestui eveniment, Andrei Bucur, bucuria pe care o va aduce diaspora în sufletele acestor copii este cea mai de preț. “Am fost copleșit de sentimentul de gratitudine că am avut ocazia și resursele să pot ajuta pentru o asemenea cauză nobilă. Mă bucur că Dumnezeu a adunat acest grup select de oameni cu suflete mari, și cu o dorință arzătoare de a ajuta persoanele la nevoie”, a menționat andrei Bucur, care s-a oferi să meșterească în câteva zile un set de brăduți oferitiți în licitație.

foto15“Cu mare drag am dat curs invitației la Concertul Caritabil “Gallop for Hope”, eveniment care a avut ca scop strângerea de fonduri pentru ajutorarea copiilor cu nevoi speciale din Chișinău, Moldova. Un spectacol fenomenal, cu muzică și mâncare tradițională, invitați care de care mai frumoși și cu sufletul alături de cei de-acasă. O familie frumoasă pe nume “MOLDOVA”, afirmă Lucian Mureșanu pe paginsa de facebook.

Potrivit Nataliei Ghilașcu, organizatoarea evenimentului de caritate, concertul a fost și o bună oportunitate de a reuni comunitatea de moldoveni din Chicago în jurul tradițiilor și obiceiurilor, unde au fost promovați profesioniștii stabiliți cu traiul aici. “Mă bucur nespus de mult că am reușit să mobilizez peste 50 de moldoveni din Chicago cu o inimă generoasă pentru Moldova, care merită să fie promovați și cunoscuți în continuare de cei de acasă. Diaspora este mereu cu gândul la cei de acasă, iar faptul că s-au adunat acești bani doar într-o seară, ne demonstrează că avem cu cine ne mîndri”, afimră Natalia Ghilașcu.

foto: Sergiu Sănduță
foto: Sergiu Sănduță

Organizatorii proiectului au deschis și un cont online special pentru toate persoanele interesate să susțină în coninuare această cauză, care sunt încurajați să doneze fonduri aici. Fondurile adunate la concertul de caritate vor fi investite în dezvoltarea unui program nou pentru țara noastră, Gallop Moldova, pentru a face posibilă procurarea unui cal dresat care să stimuleze dezvoltrea mintală și fizică ai micuților.

Natalia Ghilașcu

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments