Foto: Grigore Carp, secția de votare din Chicago
Foto: Grigore Carp, secția de votare din Chicago

Comisia Electorală Centrală a votat majorarea numărului buletinelor de vot, destinate secțiilor de votare în afara țării, pentru turul II al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie. Astfel, numărul buletinelor de vot a crescut cu 10500.

Potrivit deciziei CEC, tirajul buletinelor de vot, destinate turului II al alegerilor prezidențiale, va constitui 3.142.427 exemplare, dintre care 2.391.283 – în limba de stat și 751144 – în limba rusă.

Alina Russu, Președintele CEC, a apreciat drept constructivă conlucrarea instituțională între CEC și MAEIE. „Este de datoria noastră să creăm condiții optime și să identificăm mecanisme ce ar facilita accesul la votare, astfel încît mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova aflați în străinătate să-și poată exercita liber și nestingherit dreptul de vot”, a menționat Alina Russu. În cadrul întrevederii s-a decis și majorarea numărului de membri ai birourilor electorale pînă la plafonul maxim stabilit de lege, pînă la 11 membri.

Potrivit secretarului CEC, Veceslav Agrigoroae, secțiilor de votare din diasporă va fi transmise mai multe buletine de vot. Astfel, va fi suplinit numărul buletinelor la unele secții de votare din Canada, Elveția, Olanda, Franța, Portugalia și SUA. Cantitatea maximă stabilită de Codul electoral este de 3 mii de buletine de vot.

De precizat că pentru turul I al alegerilor prezidențiale din 30 octombrie au fost tipărite 3.131.927 de buletine de vot. Amintim că în primul tur al alegerilor prezidențiale doar 25% din buletinele  de vot au fost utilizate de către membrii diasporei.

Comments

comments