urnele de vot din Republica Moldova
urnele de vot din Republica Moldova

La primul tur al alegerilor prezidentiale, majoritatea moldovenilor din Diaspora, care au dorit să-și exercite dreptul constitutional la vot, s-au confruntat cu lipsa unei sectii de votare. Acesta este motivul pentru care doar 67.000 cetățeni cu drept de vot, din sutele de mii emigrați peste hotarele țării, s-au prezentat la urnele de vot.

Cetățenii moldoveni aflați în Coreea de Sud se plâng că nu au posiblilitatea de a vota, pentru că nicio secție de vot nu a fost deschisă în această regiune. Aceștia ar trebui să călătorească în China sau Japonia pentru a-și exercita dreptul la vot. Situație similară și pentru miile de cetățeni aflați în regiunea Alberta, Vancoover din Canada, care ar trebui să se deplaseze tocmai La Toronto sau să treacă granițele în SUA în Seattle, Washington.

“Suntem mii aici. Nu ni s-a dat nici o șansă pentru cei care locuiesc în provinciile de vest ale Canadei, 32 de ore de condus cu masina pina la cea mai apropiata sectie de votare din Canada (Calgary-Toronto 3400km). Vrem sectie de vot in Calgary”, afirmă Lilia Mesina pe pagina de Facebook ADOPTA UN VOT

Mii de cetățeni moldoveni au semnat deja o petiție online prin care cer Comisiei Electorale Centrale să permită votarea în baza buletinelor de identitate moldovenești, așa cum mulți nu mai dețin pașaportul internațional, preferând să călătorească cu cel românesc.

Și miile de cetățeni moldoveni aflați în orașul Boston și Pensacola (Florida) cer deschiderea unei secții de vot în aceste localități, unde a fost posibilă votarea doar în 2010. Din cauza unei slabe participări la alegeri, această secție a fost închisă. “În anul 2016 suntem cu mult mai mulți, așteptăm pina la 1000 moldoveni, de ce nu avem și anul acesta o sectie de votare?” se menionează într-o alta petiție.

“La primul tur al alegerilor prezidentiale, majoritatea moldovenilor din Diaspora, care au dorit sa-si exercite dreptul constitutional la vot, s-au confruntat cu lipsa unei sectii de votare in Boston. Multe mame cu copii mici, multi care nu au putut sa isi ia zi libera de le serviciu, sau pur si simplu, sutele de km care ne leaga de New York, ne-au impedicat sa ne facem datoria. Chiar daca suntem departe de tara, si votul nostru conteaza!!”

“Suntem cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot, protejat de Constituție. Locuim în statele Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana (orasele Destin, Pensacola, Orange Beach, Gulf Shores, Foley, Daphne, Mobile, Biloxi, New Orleans). Cea mai apropiată secție de vot în turul 1 a fost în orașul Atlanta, care se află la sase ore de drum cu mașina (600km). Constituția RM garantează dreptul nostru la vot și ne permite să plecăm de la serviciu ca să votăm, angajatorii noștri din SUA nu sunt obligați să ne ofere timp pentru a vota”.

captura%cc%86-de-ecran-din-2016-11-02-la-02-14-23Doritorii de a vota in Muenchen, la fel, au cerut Comisiei Electorale Centrale deschiderea unei sectii de vot suplimentare.Gaby Galamaga se întreabă ce ar trebui sa întreprindă ca să câștige o secție de votare. “Totuși, distanța de 300-400 sau chiar 600 km într-o singură direcție este destul de mare”.

Ingeniozitatea comunității din diaspora de moldoveni de a se mobiliza la cel de-al doilea tur din 13 noimebrie 2016 a sporit și mai mult vizualizările pe rețelele de socializare. Aceștia vin în susținerea candidatei Maia Sandu cu tagg-ul #MAIAvemosansa

Daniela Stoianov este un exemplu clasic al moldovenilor săritori la nevoie, care se oferă pentru a transporta alegătorii în Chicago. “Vă iau de acasă și vă duc înapoi! Menționez că locuiesc în zona Portage Park, Chicago, însă vin şi în suburbii, nu e o problemă! Plus, pot face mai multe curse, am toată ziua la dispoziție!”

Victoria Cocieru îndeamnă moldovenii din statul Washington, Seattle să meargă la vot, oferind celor din alte regiuni cazare, transport și o masă caldă. 

La primul tur al alegerilor prezidențiale din 30 octombrie, au participat circa 67 mii de alegători. Cea mai activă participare s-a înregistrat în:

  • Republica Italiană – 21 904 alegători;
  • România – 9440 de alegători;
  • Franța – 5139 alegători;
  • Federația Rusă – 4578 alegători;
  • Marea Britanie – 4002 alegători.

În total, pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, peste hotare au fost deschise 100 de secţii de votare.

Comments

comments