sectia de votare din Chicago, SUA
sectia de votare din Chicago, SUA

Cetățenii moldoveni de peste hotarele țării s-au mobilizat pentru a-și vota viitorul președinte al țării. Unii au călătorit sute de km pentru a ajunge la cele șapte secții de votare deschide pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Alegătorii au venit însoțiți de rude și membrii familiei, iar unii nu și-au exercitat dreptul la vot pentru că nu știau că e posibilă votarea și în baza pașaportului expirat. Totodată, alegătorii nu s-au grăbit să se înregistreze prealabil pe situl CEC pentru a fi radiați din listele electorale din Moldova, însă au fost înscriși în listele electorale suplimentare.

newyork333Cozi mai puține s-au făcut până la ora 18.30 în New York, unde au votat peste 400 de persoane. Chiar dacă numărul alegătorilor este mai mic decât în Chicago, rata de participare la alegeri în New York este de trei ori mai mare decât la scrutinul precedent.

În Georgia, Atlanta au votat până la orele 18.00 peste 300 de cetățeni moldoveni, care au fost mai activi în prima jumătate a zilei.

“Astazi diaspora din Sacramento si nu numai de aici, dar si de departe, a iesit pe ploaie si noroi, dar cu gandul sa faca o diferenta in tarisoara lor! Fiece vot conteaza! Multumim comisiei de vot care ai investit atata timp si dedicatie sa faca alegerea posibila”, a menționat Mariana Mikiseli din Sacramento pe rețelele de socializare.

Ana Straistari scrie pe pagina sa de Facebook că înca mai crede ca putem face o schimbare spre bine în Moldova. 

În străinătate au fost deschise 100 de secții de votare, la care cetățenii Republicii Moldova își exercită dreptul la vot. Din cele 97,69% de procese verbale prelucrate, socialistul Igor Dodon a acumulat 48.81%, iar democrata Maia Sandu – 37.88%.

Secția de votare din Chicago
Secția de votare din Chicago
Foto: Grigore Carp, secția de votare din Chicago
Foto: Grigore Carp, secția de votare din Chicago
Foto: aurica Krikwood
Foto: Mariana Mikesell. Aurica Krikwood, sectia de votare din Sacramento, SUA
foto: Mariana Berbecaru, membrii secției de votare din Chicago, Illinois
Secșia de votare din New York, SUA Secția de votare din New York, SUA. Foto: Petru Paladi

img_7887

foto: Evghenia Berzan. Secția de votare din Washington DC, Ambasada Moldovei
foto: Evghenia Berzan. Secția de votare din Washington DC, Ambasada Moldovei
FOTO: Alexandr Mihailevschi, New york
FOTO: Alexandr Mihailevschi, New York

 

 

Comments

comments