bucate moldovenești desrvite la restaurantul MOLDOVA din New York
bucate moldovenești desrvite la restaurantul MOLDOVA din New York

În regiunea Brooklyn din New York întâlnești un colțișor de rai unde majoritatea cetățenilor moldoveni se refugiază pentru a fi mai aproape de tradițiile și bucate moldovenești. Este vorba despre Restaurantul MOLDOVA, pragul căruia este zilnic pășit de admiratorii gustărilor europene.

Odată intraţi în local, vizitatorii sînt întîmpinaţi de chelneri în costume naţionale, iar muzica moldovenească creează atmosfera de sărbătoare, ca în duminicile petrecute acasă. Ideea de a deschide un restaurant moldovenesc a prins roade, iar visul lui Radu Panfil de a uni compatrioții săi în jurul mesei pline de bucate tradiționale s-a realizat.

Radu Panfil, proprietarul restaurantului MOLDOVA, afirmă că dezvoltarea rețelelor de restaurante este o afacere costisitoare și necesită multe eforturi, însă, dacă ai o echipă bună în spate, afacerea merge bine. “Am călătorit mult în Europa, dar visul meu a fost să ajung mereu în SUA. Toată viața am dedicat-o afacerilor în restaurante. Înainte de a porni afacerea, am activat în America la un club de noapte rusesc, apoi m-am decis să dezvolt afacerea,” afirmă Radu Panfil.

Administratorul restaurantului din Brooklyn, Andrei Gîrlă, originar din Chişinău, este stabilit în SUA deja de 6 ani. Potrivit lui Andrei, moldovenii de acolo au avut nevoie de un asemenea local și și-a dorit să aducă bucurie pe feţele lor.

“Ne vizitează bătrâni din Europa de Est care au fost cândva în Moldova și își aduc aminte cu nostalgie despre țara noastră. La toți le este dor de măliguță. Cel mai des ne vizitează clienții internaționali, bucatele sunt foarte gustoase. După apariția noastră la New York Times, ne-au vizitat foarte mult americani sau familii mixte,” explică Andrei Gârlă.

Andrei Gârla, administratorul restaurantului MOLDOVA afirmă că friptura, mămăliga, pârjoalele, frigăruii, plăcintele și sarmalele sunt la mare căutare în New York. Din meniu nu lipseşte garnitură cu cârnaţi de casă sau cu mazăre şi ceapă. Aici majoritatea moldovenilor și ceilalți clienți originari din Europa de Est își serbează zilele de naștere și ascultă muzică tradițională.

restaurant-moldova
Restaurantul MOLDOVA din New York

Localul a prins viaţă datorită interiorului său tradiţional. Figurile din ceramică în haine tradiționale, fotografiile moldovenești, ulcioarele din lut, stema și harta Moldovei, dar și portretul lui Ștefan cel Mare au făcut un drum lung tocmai din Moldova, pentru a ajunge în unul din localurile populare din New York.

Oaspeții restaurantului se pot delecta cu bucate moldovenești, pregătite și deservite tot de către moldoveni. Potrivit lui Radu Panfil, acest loc a fost conceput inițial ca cel mai potrivit pentru cetățenii din Moldova, unde se pot simți ca acasă. Ulterior, acesta a început să atragă diferiți curioși gurmanzi din diferite culturi.

“Vin pentru zeamă și plăcinte, îmi lipsește foarte mult. am un dor de casă, de asta vin aici, pentru că mă simt ca acasă”, spune unul dintre clienți.

“În Brooklyn este foarte greu să găsești bostan, de aceea venim aic, în special pentru deserturi, venim aici în fiecare lună.”

Radu Panfil a emigrat din Moldova în 2005, lăsând în spate multe alte afaceri pentru a găsi noi oportunități în Statele Unite. Prima sa afacere a prin roade în Philadelphia, dar după ce a fost închis, restaurantul din Brooklyn a atins raiting-ul celor mai populare 10 restaurante din New York.

Potrivit administratorului, actualmente localul se bucură de succes şi îşi aşteaptă cu drag vizitatorii să îi alinte cu bucate alese „ca la mama acasă”.

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments