Eugenia Berzan, președinta Asociației Noroc Events&Promotions, New York
Eugenia Berzan, președinta Asociației Noroc Events&Promotions, New York

Evghenia Berzan, stabilită cu traiul în SUA mai bine de zece ani, alături de alți cetățeni moldoveni, va participa în această toamnă de două ori la alegeri, o dată își va alege președintele Republicii Moldova, iar în următoarea zi, pe 1 noiembrie, președintele SUA.

“Există dorința diasporei de a vedea schimbări în țara noastră. Autoritățile publice au simțit această slăbiciune și au început să beneficieze pe dorința diasporei de a se întoarce acasă și vin cu mesaje de genul, “veniți acasă”, “ajutați-ne!”, a menționat Eugenia Berzan într-un interviu pentru Moldova Times.

Potrivit liderul comunității diasporei din New York, cetățenii moldoveni de peste hotarele țării sunt gata să ajute Moldova la dezvoltarea proiectelor sociale, mai ales atunci când știi că poți să aduci o schimbare palpabilă pentru o persoană concretă, cum ar fi copiii din orfelinate, copiii cu dizabilități, etc.

“Ceea ce noi nu suntem gata e să aducem mijloace financiare care dispar, sau care se utilizează într-un mod irațional. Este vorba despre nivelul de încredere, iar la acest moment, nu cred că există această încredere din partea diasporei din Moldova. Țara noastră poate beneficia de ceea ce diaspora este gata și vrea să investească acasă, dar trebuie să existe transparență”, a mai adăugat Berzan.

După ce s-a implicat pe larg în programele USAID din Moldova privind sporirea gradului de transparență în sistemul judiciar, Eugenia Berzan și-a menținut spiritul activ și în SUA, unde a identificat posibilități de a participa la viața socială, politică, înainte de a deveni cetățean american. În scrutinele precedente, a susținut campania prezidențială a lui Barack Obama și a învățat multe procese politice importante.

Convenția Moldo-Americana din New York
Convenția Moldo-Americana din New York

“Am făcut această alegere și este clar că de implicarea noastră depinde în ce direcție va merge Statele Unite ale Americii. Simt o responsabilitate personală când au loc alegeri locale, dar și mai mult, când au loc alegeri prezidențiale în SUA”.

“Sistemul bipartid ne permite să cunoaștem bine platforma candidaților, cei din partea Partidului Democrat și ai Partidului Republican, cum ar fi politicile de taxare, afaceri, beneficiile sociale, ceea ce ne determină să fim exacți în ce direcție se îndreaptă politicile americane. Pe când în Moldova, deseori, diferența dintre platformele electorale și numărul de partide este atât de mare, încât oamenii nu cunosc în ce direcție vor merge dacă aleg un candidat sau altul. De asemenea, nu întotdeauna denumirea partidului coincide cu cursul pe care candidații politici îl aleg”, mai explică Eugenia Berzan.

Deținând o experiență vastă în vânzările imobiliare din New Jeresy, i-a permis să înțeleagă de ce un oraș este considerat unul bun sau prost. Potrivit expertei, raitngul școlilor și accentul bine pus pe educație, poate aduce venituri mari orașului, ceea ce înseamnă că lumea este atrasă de nivelul înalt de educație, iar acolo și prețurile vor fi mai mari.

Întrebată despre alegerile prezidențiale care for avea loc în Moldova, își dorește să vadă candidați care nu doar propun programe pentru dezvoltarea Republicii Moldova, dar care, ajunși în funcțiile alese, se țin de cuvânt și sunt destul de puternici să se abțină de la jocurile corupte.

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments