sursa: UNWomen, Ialoveni
sursa: UNWomen, Ialoveni

Nina Orlova, coordonatoarea națională de programe din cadrul Ambasadei Suediei la Chișinău, a menționat că „INSPIR-O!” face parte dintr-un program mai vast, finanțat de Guvernul Suediei, și anume, Programul Națiunilor Unite „Femeile în politică”.

22 dintre consiliere au elaborat rapoarte anuale privind asigurarea transparenței în procesul decizional și planuri de acțiuni cu privire la consolidarea bunei guvernări. În rezultat, 18 planuri au fost aprobate la ședințele consiliilor locale. Iar în perioada de după adoptarea acestor planuri, 64 de decizii ale consiliilor locale au fost consultate cu populația.

„Pe parcursul programului de mentorat ați avut idei de proiecte nu doar pentru dvs., copiii sau familia dvs., dar pentru comunitatea în care trăiți. Iar în acest context, Suedia este convinsă că într-o democrație veritabilă, femeile, deopotrivă cu bărbații, participă la luarea deciziilor și la rezolvarea problemelor societății”, a punctat Nina Orlova.

După cinci module de instruire pe subiecte ce țin de liderism, sensibilizare la gen, buna guvernare și mobilizarea comunitară, managementul riscurilor ș.a., cele 24 de femei consiliere din toată țara, inclusiv din UTA Găgăuzia, care au făcut parte din program, au implementat 24 de inițiative comunitare.

Ulziisuren Jamsran, reprezentanta de țară a UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor), a precizat că, prin acest program național de mentorat, femeile au reușit mult mai multe decât ar fi făcut-o dacă participau la instruiri obișnuite.

„De aceea, pentru UN Women acest mentorat este important, pentru că se creează parteneriate între femei. Aici nu s-a dedicat doar timp și efort, ci și suflet. Mentoratul se face din suflet, unde atât mentora, cât și menteea  învață una de la cealaltă. Și sper, totuși, că programul de mentorat nu se va încheia aici, ba dimpotrivă, cele 24 de mentee vor deveni, la rândul lor, mentore pentru alte femei”, a declarat Ulziisuren Jamsran.

Aurica Cebotari, consilieră în consiliul raional Ștefan Vodă și mentee în cadrul programului, și-a propus ca prin programul „INSPIR-O!” să mobilizeze consilierele și consilierii să interacționeze mai mult cu oamenii și să le asculte problemele. „Consilierii trebuie să se implice și să rezolve problemele populației, nu doar să voteze. De aceea, le-am zis colegilor mei să organizeze cât mai multe întâlniri cu femeile și bărbații din Ștefan Vodă și să se implice în activități informale”, a spus consiliera.

Mai mult, Aurica Cebotari a pus pe roate construirea unui teren de joacă pentru părinții cu copii, cât și pentru oamenii în etate, unde se pot odihni. „Oamenii îmi mulțumesc, pentru că în Ștefan Vodă nu erau terenuri de joacă. Și după ce s-a văzut impactul proiectului, au mai fost deschise alte trei terenuri de joacă”, a spus consiliera.

Și dacă la începutul Programului „INSPIR-O” consiliera Aurica Cebotari considera că bărbații știu mai bine cum să facă politică, după zecile de instruiri și luni de mentorat, ea a decis că nu trebuie să stea într-o parte. „Respectiv, am încercat să promovez mai multe activități unde femeile să fie implicate și să demonstrez că și cu bani puțini poți face lucruri mărețe”, consideră femeia.

Vera Ciuchitu, una dintre mentorele programului „INSPIR-O!”, a mărturisit că toate proiectele au fost de succes, „pentru că intenția tuturor a fost una nobilă – de a face un bine comunității, de a face niște lucruri de care să se bucure oamenii, care să fie durabile și să aducă o schimbare cu adevărat utilă pentru cetățeni.  Astfel, am devenit un model pentru alte localități care pot prelua aceste bune practici”, opinează mentora.

Programul Naţional de Mentorat pentru Femei Consiliere „INSPIR-O” a fost realizat de către Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” cu susținerea Programului ONU „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei.

Comments

comments