Mariana Mikesell Sacramento / SUA ”Picnicul domnitelor - Ma iubeste... nu ma iubeste...”
Mariana Mikesell, Sacramento / SUA, ”Picnicul domnitelor – Ma iubeste… nu ma iubeste…”

Majoritatea moldovenilor care au plecat peste hotarele țării au văzut multe locuri frumoase, dar în cele din urmă, tradițiile şi valorile naționale sunt unice și oriunde ar fi, vor să le arate întregii lumi. Mariana Miesell, o moldoveancă care a emigrat în SUA acum 14 ani, a intrat în lumea afacerilor după ce a studiat la Universitatea Phoenix din Arizona, dar timpul liber îl dedică evenimentelor și întâlnirilor cu diaspora. 

Natalia Ghilașcu: Mariana, ați emigrat în SUA acum 14 ani după ce ați studiat administrarea afacerilor la Universitatea Phoenix din Arizona. În ce măsură v-au ajutat studiile din SUA să vă realizați visurile?!

Mariana Mikesell: Am emigrat în SUA, unde și mi-am stabilit o familie. Primul meu job l-a obținut într-un salon de frumusete “Estee Lauder” la magazinul Macys. Pe parcurs, am avansat în mai multe poziții tot în acest domeniu.

Pentru dezvoltarea profesională și personală, am hotărât să-mi continui studiile de masterat la Universitatea Phoenix din Sacramento Campus. Am absolvit masteratul în administrarea afacerilor. Diploma de MBA din SUA îmi oferă încredere și am devenit mai curajoasă să-mi asum riscuri calculate și să-mi trăiesc viața în armonie.

Cunoștințele acumulate în programul de masterat mi-au dezvoltat inteligența emoțională, capacitatea de a lucra în echipă și să prevăd cu mai multă ușurință comportamentul clientului.

Natalia Ghilașcu: De ce ați optat pentru SUA?

Mariana Mikesell: L-am întâlnit pe partenerul de viață prin internet, fiind cetățean al Statelor Unite pentru mine a fost un bonus.

Natalia Ghilașcu: În prezent, activați la Macy’s, una dintre cele mai importante rețele de magazine din SUA. Ce diferențe de abordare găsiți în relație cu consumatorii?

Mariana Mikesell: În afaceri, experiența consumatorului este esențială pentru a obține succes. Un consumator satisfăcut se transformă într-un client fidel, care acordă mai puțină atenție produselor și serviciilor pe care le oferă firmele concurente. Statele Unite este în avantaj economic pe piața globală, datorită faptului că reușește să identifice căi prin care se poate crea mai multă valoare pentru consumator.

Aici se asigură un grad înalt de satisfacție și angajațiilor, fapt care contribuie la dezvoltarea sectroului de servicii și produse de calitate înaltă. Îmi doresc ca și în Moldova să se pună accent pe integritate și etică. La Macys am învățat să zâmbesc, să fiu tolerantă cu cei din jur. Macys este un magazin universal de succes pentru că funcționează pe principiul “clientul are întotdeauna dreptate”!

Natalia Ghilașcu: Timpul petrecut în SUA te-a ajutat să transpui visele în realitate? SUA a devenit țara oportunităților pentru cetățenii moldoveni?

Mariana Mikesell: Statele Unite este țara care m-a adoptat. Aici am prins rădăcini și mă dezvolt ca personalitate. Întotdeauna am dorit sa am libertatea de exprimare, dreptul de a vorbi și de a spune adevărul. În această țara ma simt liberă și ocrotită de lege. Pentru mine, visul american înseamnă să trăiești viața cu inima deschisă și cu un pic de nebunie.

Natalia Ghilașcu: Care ar fi cele mai valoroase experiențe pe care le-ai obținut până la acest moment în Sacramento, California?

captura%cc%86-de-ecran-din-2016-09-09-la-17-57-48Mariana Mikesell: Este un oraș divers, unde întâlnești toate naționalitățile din lume. Cea mai valoroasă experiență de până acum este că am cunoscut oameni care mă inspiră și mă ajută să cresc personal și profesional. Mă simt extrem de norocoasă că am reușit să construiesc relații de prietenie și încredere cu oameni din diferite culturi.

Natalia Ghilașcu: Care sunt proiectele importante la care te gândești să le dezvolți în Sacramento, California? Te vezi în lumea afacerilor în vitorul apropiat? 

Mariana Mikesell: Un proiect important este să organizez împreună cu câțiva moldoveni din Sacramento a doua șezătoare de iarna “Sorcova Veselă”. În luna decembrie anul trecut, am desfășurat acest eveniment pentru diaspora din zona Californiei și am înțeles cât de dornici sunt moldovenii de tradițiile și obiceiurile străbune, la fel am trezit curiozitate oamenilor de alte naționalități.

Soțul meu deține o afacere angro cu vânzări de piese și accesorii de ceas. Afacerea a fost preluată de la tatal lui, care a înființat-o cu 40 de ani în urmă. Având o afacere de familie, contribui cu idei, soluții în dezvoltarea strategiior de marketing, în constucția și menținerea unei relații solide cu angajații, cât și cu clienții, etc. Sunt implicată zilnic în lumea businessului american.

Natalia Ghilașcu: Ce pași ar trebui sã întreprindã Guvernul Republicii Moldova pentru a atrage noi proiecte investiționale în rândurile reprezentanților diasporei care au acumulat o bunã experiențã peste hotarele țãrii?

Mariana Mikesell: În primul rând, stabilitate politica, integritate, competență. Sunt sigură că atunci când Moldova va deveni o țară stabilă din punct de vedere politic, în frunte cu lideri integri și competenți, va atrage investitori străini și din rîndurile diasporei, care va contribui la dezvoltatrea țării.

Natalia Ghilașcu: Unde vă vdeți peste 5 ani? Vă considerați o persoană fericită?

Mariana Mikesell: Peste 5 ani mă văd în Sacramento, lucrand la Macys, pentru a mă dezvolta în ctoninuare personal și profesional, luptând pentru a face față provocărilor. Știu că studiile pe care le-am acumulat și experiența continuă pe care o capăt mă va ajuta să ajung într-o poziție cu mai mare putere de decizie. Nu-mi rămâne decât să sper că planul lui Dumnezeu pentru mine va coincide cu gândurile mele. Mă consider o persoana fericită. Sunt împăcată cu viața mea. Iubesc pe cei din jur și mă simt iubită.

Vă mulțumim!

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments