Alina Chergan, SUA
Alina Chergan, SUA

De patru ani, o tânără moldoveancă face curse îndelungate de tir în SUA, iar acest job o face mai curajoasă și mai încrezută în sine. A avut ocazia să cutreere America în lung și în lat după ce a obținut permisul de lucru Green Card. Alina Chergan se vede în viitorul apropiat în lumea afacerilor, dar până atunci, acumulează experiență și bani. 

Natalia Ghilașcu: Alina ați emigrat în SUA acum opt ani, după ce ați devenit câștigătoarea loteriei Green Card. Cum ați reacționat la această noutate și de ce ați opta pentru America?

Alina Chergan: Ca orice persoana m-am bucurat enorm. S-a întâmplat foarte spontan. Am venit aici nu pentru că aveam un trai sărac în Moldova. Am venit aici mai mult din curiozitate și pentru a vedea și vizita locuri pe care nu le poți vedea în țara noastră. Mai apoi, am început să realizez că sunt îndrăgostită de USA, de legile fără corupție, de egalitatea între persoane în fața legii, de oamenii zâmbitori și prietenoși.

Natalia Ghilașcu: SUA a devenit țara oportunităților pentru mulți cetățeni moldoveni care au ales această destinație. În cazul tău, timpul petrecut în SUA te-a ajutat să transpui visele în realitate?

Alina Chergan: SUA e țara oportunităților, probabil dintr-un motiv că nimeni nu iți pune bețe în roate atunci când încerci să evoluezi în orice domeniu, fie business, fie educatie, cultura etc. Pentru a supravietui și a-ți realiza visurile, trebuie să depui foarte multă muncă, să ai tărie de caracter de a trece peste toate obstacolele, mereu o dorință de a cunoaște și de a învăța cât mai multe.

Natalia Ghilașcu: Care ar fi cele mai valoroase experiențe pe care le-ai obținut până la acest moment în Chicago, un oraș atât de divers, unde întâlnești toate naționalitățile din lume?

Alina Chergan: Chicago e un oras frumos, cu o largă varietate de națiuni. Un oraș gata mereu să găzduiască orice emigrant. Cele mai valoroase experiențe au fost cunoasterea mai profundă a limbii, a obiceiurilor și pe tine însăți. De la bun început și până la moment, înveți mereu ceva nou, înveți să-ți apreciezi orice bănuț muncit de tine. 

tirNatalia Ghilașcu: Care sunt proiectele importante la care te gândești să le dezvolți în continuare în Chicago? Te vezi în lumea afacerilor în vitorul apropiat?

Alina Chergan: În viitor, planific mai întâi de toate, o familie cu mulți copii și o casă mare cu piscină. În lumea afacerilor, la fel, doresc să înființez propriul meu salon de spa, până atunci, mai acumulez banii necesari, în USA e nevoie de dorință și atunci totul e posibil.

Natalia Ghilașcu: Ce pași ar trebui sã întreprindã Guvernul Republicii Moldova pentru a atrage noi proiecte investiționale în rândurile reprezentanților diasporei care au acumulat o bunã experiențã peste hotarele țãrii?

Alina Chergan: Situația din Republica Moldova e un caz aparte. Toți își doresc să fie dimplomați, doctori, economiști, termină facultati scumpe și apoi greu se angajează. Fără cumetrism și mită nimeni nu îți apreciază calitățile. Ar fi bine să se pună accent pe locuri de muncă mai puțin prestigioase, să se favorizeze dezvoltarea micilor înterprinderi în toate ramurile, mai ales în cea agricolă. Sunt foarte multi moldoveni care s-ar întoarce acasă și ar investi cu banii obținuți aici în SUA și ar fi fericiți alături de familie și prieteni.

La fel, este important ca autoritățile locale să construiască în fiecare orășel, sat câte o școală sportivă cu intrare liberă, pentru a-i atrage tineri la lucruri frumoase, de a avea un hobby pentru sport.  Acum tinerii din Moldova se distrează pe banii acumulați de către părinți, care îi cheltuie în discoteci.

Natalia Ghilașcu: În Chicago activati deja de patru ani în companie de transport și ați decis să vă urcați la volanul unui tir. Cum au reactionat rudele, prietenii din Moldova la aceasta initiativă?

Alina Chergan: Când am devenit șoferita de tir, toți au fost șocați. Au parvenit multe întrebări, pentru ce, de ce, și am primit foarte multe critici. Ei cred că o domnișoară trebuie să stea acasa cu copiii, să nu munceasca. Eu sunt o persoana mai energică, mă plictisesc la un singur job. Aici în USA, nu te isprăvești doar cu banii acumulați de către soț. Odata ce îți dorești ca familia și afacerea ta să prospere, e bine ca ambii să muncească, în plus, nu depinzi financiar de către partener.

Natalia Ghilașcu: Care a fost cea mai îndelungată cursă pe care ați mers până la acest moment și care credeți să sunt cele mai dificile momente pe care ar trebui să le ia în calcul o șoferiță de camion?

Alina Chergan: Cea mai îndelungată cursă a fost de trei săptămâni, însă, în mediu, aceste curse durează două săptămâni. Să fii șoferiță/șofer de tir nu e un lucru chiar ușor, îți ia ceva timp să te obișnuiești că nu vei petrece toate weekend-urile acasă cu prietenii, nu petreci toate sărbătorile, că ești pe drum departe de casă.

Am avut parte și de situații când în fata mea s-a răsturnat un truck al unui prieten de-al meu și atunci am realizat cât de periculos este acest job, trebuie mereu să fii gata pe orice gheață, vânt, tornade, ierni geroase și pline de zăpadă. E nevoie de tărie de caracter, foarte multă răbdare și să fii gata să reacționezi rapid la orice obstacol. La acest moment, transport frugidere pline cu alimente. 

Vă mulțumim!

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments