Captură de ecran din 2016.08.31 la 22.54.22
foto: Mircea Goia

De Zilele Independenței, reprezentanții diasporei, stabiliți cu traiul în Arizona, au dansat și s-au reunit la masa de sărbătoare. Departe de casă, aceștia duc dorul tradițiilor și celor mai apropiați, care au rămas în Republica Moldova.

Unii dintre ei au emigrat de mai bine de zece ani și și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu situația politică de la Chișinău. Întrebați dacă sunt gata să revină acasă, majoritatea au optat pentru schimbări și reforme în Republica Moldova, și doar mai apoi vor reevalua decizia.

În opinia membrilor diasporei, nu există o perspectiva clară de dezvoltare a Republicii Moldova, cu toate acestea, ei continuă să serbeze zilele naționale, să se întrunească în cadrul comunității și să gătească bucate tradiționale. Oamenii spun că au nevoie de stabilitate economică şi politică, pentru a realiza ceea ce îşi propun.

Efimia Climov a emigrat în SUA acum 10 ani și a decis să ia viața de la capăt. Ar reveni ăn Republica Moldova pentru a aduce inovații în domeniul de prătecție a persoanelor în etate, dar se uită cu îngrijorare că deciziile politice lipsa de voință politică ar îndepărta-o de la scopurile propuse.

Cu toate acestea, potrivit reprezentanților Biroului Relații cu Diaspora, diaspora este totuși cel mai mare investitor în Republica Moldova, reprezentând un partener național prioritar, dar și o oportunitate pentru dezvoltarea durabilă și viitorul țării.

“Cetățenii noștri stabiliți peste hotare manifestă un interes sporit de a investi în Republica Moldova, în special, în comunitățile și localitățile de baștină. Un alt element important este tendința de cooperare cu partenerii din sectorul privat și autoritățile locale, ce ar putea avea rezultate benefice pentru dezvoltarea locală și crearea noilor locuri de muncă în mediul rural”, a comunicatDorin Toma, șef al Direcției Analiză și Programe din cadrul BRD.

Comunitatea Moldovenilor din Arizona
Comunitatea Moldovenilor din Arizona, foto: Mircea Goia

Mariana Lozovanu, președinta comunității de moldoveni din Arizona, afirmă că atmosfera din țara de baștină nu s-a schimbat prea mult, iar serviciile comerciale trebuie îmbunătățite, astfel încât cumpărătorii să dorească să cheltuie mai mulți bani în servicii.

Odată ajunși în SUA, dorința de a mai reveni acasă scade odată ce mulți moldoveni devin tot mai integrați în viața de zi-cu-zi, afirmă Octavian Belostecinic, manager la o firmă de transport. “Nu m-am gândit niciodată să rămân aici, doar să acumulez niște bani și să inițiez o afacere în Moldova. Cu timpul, obiectivele mele s-au schimbat, am deschis afacerea în SUA.”

“Este idealist să spunem că patriotismul va determina ca persoanele să revină acasă. Au plecat pentru că nu au putut să supraviețuiască. Ar trebui să fie creat un mediu favorabil ca ei să se întoarcă”, afirmă și alți reprezentanți ai diasporei din Canada, Lilian Negură.

Acesta este motivul pentru care mulți moldoveni rămân în SUA ilegal, cu timpul obțin și un statut de a obține reședință. Unii se căsătoresc, alții au copii, iar în acest caz, au mai multe șanse de a obține un statut.

Natalia Ghilașcu

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments