Securitatea cetățenilor din Moldova, Franța și SUA

3649

Am fost in Strasbourg Franta, acum sunt de trei luni în SUA. Traiesc în orașul New York. Studiez dreptul SUA în special dreptul la imigrare și încerc să înțeleg cum trăiesc  Americanii.

Dacă  să comparăm Moldova, Franța și SUA atunci am impresia că SUA este un stat deosebit în primul rînd prin numărul mare de emigranți.

Da, SUA este un stat al imigranților. Cu toate acestea este cel mai securizat stat din lume.

Primul lucru impresionant este  interzicerea minciunii. Minciuna se consideră o infracțiune pentru care nu este prevăzut termenul de prescripție.

Dacă un reprezentant al statului spune minciuni orice cetățean îl poate chema în judecată pentru repararea prejudicilor și restabilirea adevărului.

Instanțele de judecată nu sunt corupte, juristii sunt doctori în drept, care discută legile și practica judiciară.

În America este foarte plăcut să lucrezi ca jurist. Toate legile sunt clare și se completează cu practica judiciară stabilă. Practic nu există duble standarde.

Ca regulă juristii  75-80 % cunosc care va fi verdictul judecătorului  într-un caz sau altul.

Salariile juristilor sunt destul de mari și permit o viață decentă.

Practic nu este convenabil juristilor sa comită acte de corupție.

Cu toate acestea studiile sunt foarte scumpe. Ca să devii avocat trebuie neapărat să ai titlu de doctor în drept. Ca regulă trebuie să ai o universitate terminată și trei ani de doctorat (Juris Doctor).

În aceste circumstanțe corupția este o activitate foarte riscantă, deoarece  ca regulă corupția este descoperită inevitabil.

Practica judiciară stabilă, previzibilitatea deciziilor judecătorești, învățămîntul foarte scump – fac activitatea coruptibilă atît de riscantă în cît nimeni nu riscă să dea sau  să primească mita deoarece prin aceasta ei pierd totul.

Roman Zadoinov

 

Comments

comments