Școala Sustenabilității și-a dat startul în Răzeni, inițiat de diaspora moldovenilor

989

Captură de ecran din 2016.08.18 la 13.56.40În comuna Răzeni, raionul Ialoveni a fost dat startul primei ediții a Școlii Sustenabilității, un proiect câștigător în cadrul programului de granturi tematice Diaspora Engagement Hub al Biroului pentru Relații cu Diaspora.

Școala Sustenabilității este un proiect-pilot, realizat de Dorina Baltag, lideră a Comunității Noroc Olanda din Regatul Țărilor de Jos, în colaborare cu Doina Guzun de la Asociația pentru Integrarea Migranților din Franța; Ion Braga, președintele Asociației „Casa Mare” din Estonia și cu Irina Zuza de la Asociația „Sănătatea are Gust” din Republica Moldova.

Dorina Baltag: „Prin acest proiect ne propunem să facilităm transferul de cunoștințe și de know-how din diasporă către cei de acasă și vice-versa, în vederea punerii bazelor unor afaceri sociale.”

Prezentă la evenimentul de deschidere a școlii, Olga Coptu, șefa BRD a afirmat: „Îmi doresc ca parteneriatele dintre asociații să continue. Cei care sunt acasă și cei care au plecat peste hotare pot aplica în continuare la programul de granturi Diaspora Engagement Hub. Fiți îndrăzneți, tachinați-i pe cei plecați să vă susțină. Am toată încrederea că diaspora poate aduce în suflu nou în țară, că ceea ce au văzut în străinătate pot aplica acasă. Iar celor din diasporă le doresc să urmărească ce se face acasă. Republica Moldova nu stă pe loc.”

În cadrul primei Școli sunt înaintate cinci inițiative din diasporă în jurul cărora se vor crea hub-uri (ateliere) de lucru. Ideile propuse sunt bazate pe experiența personală și profesională acumulată de către membrii comunităților moldovenești din Olanda, Franța, România, Italia și Estonia.

În perioada 16-18 august, se desfășoară cursuri, ore practice și sesiuni de coaching, care au ca scop să faciliteze transformarea inițiativelor în proiecte și, astfel, se va investi în abilități de lucru în echipă, capacități antreprenoriale, manageriale și de fundraising. Școala va culmina cu un concurs, prin care trei dintre cele cinci inițiative vor fi premiate cu un mic grant pentru a începe implementarea micro-poriectului.

Comments

comments