Tot mai mulți moldoveni se gândesc să obțină viza de investiție în SUA

3286

Oleg Gherasimov a plecat de la 17 ani, mai întâi la studii în România unde a absolvit facultatea de Drept la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, după care a continuat studiile de masterat în SUA.

S-a specializat în domeniul consultanței juridice, în special imigranților sosiți în SUA din toate colțurile lumii. În orașul Baltimore a reușit să înfiineze un birou al avocaților, pentru că propriile provocări și experiența prin care a trecut mai mulți ani, l-au determinat să ajute și alți cetățeni cu sfaturi juridice.

“Dorința de a practica această meserie se datorează relațiilor pe care le-am creat aici, iar eu am încercat mereu să-i susțin cu un sfat. Ai un sentiment de satisfacție când poți ajuta pe cineva. Sunt sute de tipuri de vize, fiecare cu unele cerințe pentru a te califica. Mulți nu au șanse de a se stabili pe un termen mai îndelungat în SUA, pot obține doar o viză de călătorie sau de student. În alte cazuri, sunt persoane care doresc să investească, care au afaceri în Moldova”, afirmă Oleg Gherasimov.

Printre clienții care solicită asistență juridică de a imigra în SUA sunt și cetățenii moldoveni, care deseori îl asaltează cu întrebări de a-și extinde șederea, însă a întâlnit și situații când aceștia preferă să rămână ilegal decât să revină acasă.

Oleg Gherasimov, jurist, Baltimore
Oleg Gherasimov, jurist, Baltimore

”Mulți rămân aici ilegal, cu timpul obțin și un statut de a obține reședință. Unii se căsătoresc, alții au copii, iar în acest caz, au careva șanse de a obține un statut datorită ordinului executiv al președintelui Obama. Fenomenul de a rămâne în SUA în rezultatul vizei J1 nu mai este atât de des întâlnit. Aceștia au tendința de a se întoarce acasă și apoi revin pe o cale legală, cu un contract de muncă, studii, investiții. Aici le place libertatea, șansa de a obține o carieră”, a mai adăugat Oleg Gherasimov.

Oleg Gherasimov a fost determinat să rămână în SUA pentru a-și face o carieră, este sceptic că în Moldova situația se va schimba, iar domeniul pe care îl practică este destul de solicitat pe piață.

”M-a surspins când aveam multe întrebări la început de cale, am învățat multe lucruri, m-am adresat avocaților specializați pe imigrări, m-au ajutat pas cu pas, deși credeam că mă vor privi drept un rival sau cu scepticism. Iubesc Moldova, dar în același timp, ne luptăm cu un rău mai mare decât noi și simt că ne luptăm, dar e greu de doborât”, explică avocatul.

În viitorul apropiat se gândește să ofere același tip de consultanță în Moldova, așa cum tot mai mulți moldoveni preferă să călătorească sau să identifice posibilități de a pleca din țară.

”M-au contactat mulți dintre cei care doresc o viză de logodnă, cărora li s-a refuzat viza. Același serviciu aș putea să-l ofer și în Moldova. Pe termen lung, ar fi bine să deschid un oficiu în Chișinău sau în România”, afirmă Gherasimov.

Cele mai atrăgătoare tipuri de vize pentru care Oleg oferă consultanță sunt cele din domeniul investițiilor, de la 100.000 USD la 1,000.000 USD. Cetățenii moldoveni, după acumularea unui capital, preferă să investească într-o altă țară, unde profiturile ar crește vertiginos.

”Contractele preferate sunt cele din domeniul investițiilor E2 și să susțin imigrarea membrilor familiei. Mulți cred că e vorba de 1 milion USD, dar investiția minimă pentru viza E-2 ar trebui să fie de cel puțin 100 mii USD, o afacere activă, nu pasivă, nu doar o simplă casă pentru a fi oferită pentru chirie. La fel, este important să demonstrezi care este sursa banilor investiți”, a mai afirmat avocatul.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2015, din ţară au plecat pentru a se stabili cu domiciliul permanent în străinătate 2374 persoane. Numărul cetăţenilor Republicii Moldova, care își aleg noul domiciliu în S.U.A constituie anual între 500 și 900 de persoane.

Natalia Ghilașcu

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments