New York
New York

NEW YORK: De aproape zece ani, Lilia Rusu a plecat din Moldova în speranța de a găsi o oportunitate profesională în SUA, unde s-a integrat foarte ușor. În acești ani, a întâlnit sute de moldoveni cărora le-a perfectat acte traduse pentru emigrare. Cu mai multă încredere în forțele proprii, a reușit să întâlnească profesioniști de valoare în New York.

Natalia Ghilașcu: Lilia sunteți plecată în SUA unde ați îmbrățișat meseria de traducător. De cât timp sunteti plecată și de ce ați optat pentru SUA?

Lilia Rusu: Îmi place foarte mult ceea ce fac. Sunt in SUA din 2007, si am ales această țară din mai multe motive: mi-am doritit un trai mai bun, nu am mai putut îndura tot ceia ce se petrecea și continuă să se întâmple în Moldova, aici am vazut mai multe posibilități și oportunități.

Natalia Ghilașcu: Care tipuri de documente sunt cel mai des solicitate de către cetățenii moldoveni stabiliți peste hotarele țării, SUA și alte regiuni?

Lilia Rusu: Clienții moldoveni solicită cel mai des certificate de naștere, pașapoarte, certificate de căsătorie pentru aplicanții la Green Card, se solicită traducerea documentelor academice pentru cei care doresc să-și continue studiile, fișe medicale, scrisori și cereri pentru servicii consulare. Am întâlnit și aplicanți care solicită azil politic care au tradus declarații, acte juridice, certificate, citații, scrisori personale și multe altele.

Pe lângă traducerea scrisă, am avut ocazia să traduc audieri, interviuri imigraționale, traduceri la oficii medicale, este o experiență foarte interesantă.

Natalia Ghilașcu: Mulți laudă SUA pentru că este țara tuturor oportunităților. În cazul Dvs. cum a fost?

Lilia Rusu: E adevarat, SUA este țara oportunităților și viselor realizate, însă e necesar să muncești foarte mult și insistent pentru a obține ceva. Moldovenii sunt o națiune muncitoare și merg spre realizarea acestor visuri, adică merg până la capăt! Sunt foarte perseverenți și nu cedează ușor!

Natalia Ghilașcu: Care ar fi cele mai valoroase experiențe pe care le-ai obținut până la acest moment în SUA?

Lilia Rusu: Aflându-mă în New York, am avut ocazia să ofer serviciile mele pentru oficii mari de avocați renumiți de pe Park Ave în Manhattan și pe Wall Street. Aceste experiențe cred că m-au ajutat foarte mult să-mi testez capacitățile, și m-au ajutat să obțin mai multă încredere în forțele proprii. În acest anturaj începi să ieși din zona de comfort, de aceea, anume astfel de experiențe m-au ajutat nu doar să avansez pe plan profesional, dar m-au mai și ajutat să cresc și să mă maturizez din punct de vedere psihologic.

Natalia Ghilașcu: Pe 19-20 august, la Chișinău se va desfășura ediția a VII-a a Congresului Diasporei, unde vor fi discutate cele mai importante proiecte de a reuni, dar și de a promova proiectele moldovenilor plecați peste hotarele țării. Care sunt așteptările personale de la acest eveniment pentru a fortifica eforturile diasporei în continuare?

Lilia Rusu: Eu sper și sunt sigură că acest congres al diasporei se va finaliza cu un plan de acțiune, care mai târziu va fi implementat. Sunt mulți oameni talentați  în toată lumea, cunosc personal tineri talentați care au nevoie de susținerea, suportul și promovarea din partea diasporei.

Natalia Ghilașcu: Cum vedeti activitatea comunitatii moldovenilor din SUA? Ce ați întreprinde pentru a motiva mai mult implicarea mai activă a moldovenilor din diasporă, în cadrul implimentarii proiectelor lansate în diverse domenii?

Lilia Rusu: Am observat că comunitatea de moldoveni este destul de unită. Se organizează multe evenimente, sărbatori, petreceri la care moldovenii se întâlnesc pentru a servi vin și bucate tradiționale. Se implică în proiecte de caritate, cei interesați în situația politică din Moldova au sustinut proteste.

Dacă vorbim despre proiecte de caritate, îmi place foarte mult stilul de organizare al americanilor. De exemplu, se organizează concerte și toți banii colectați sunt donați în scopuri caritabile, se organizeaza “bake sale” sau piața lucrurilor nedorite (americari sunt consumeriști și cumpără uneori lucruri de care nu mai au nevoie). Toți banii colectați în urma acestor vânzări – cumpărări, de asemenea ar putea fi donați și i-ar determina pe moldoveni sp fie mai uniți.

În SUA sunt foarte des practicate astfel de activități în urma cărora toți beneficiază. De asemenea, o idee ar fi voluntariatul, aceasta i-ar determina pe concetățenii nostri să învețe unele domenii care îi interesează. Am participat la astfel de lucrări colective si am primit o satisfacție de nedescris, am participat la o cauză mai mare și mai importatantă decât dacă aș fi lucrat pentru un salariu.

Natallia Ghilașcu: Ai întâlnit persoane care să te marcheze în SUA, într-un fel?

Lilia Rusu: În primii ani, când abia am ajuns aici, am lucrat în domeniul ospitalier, al cărui proprietar era Monique Greenwood. Ea a lucrat editor principal la revista “Essence” si mai târziu a devenit proprietara la “Bed and Breakfast” care este un tip de seviciu hotelier, doar că au un număr de odăi mai mic și fiecare oaspete se bucură de o atanție deosebită și sunt răsfățați într-un mod special.

Aceasta doamnă a devenit modelul meu de urmat, care s-a evidențiat prin simplitatea, omenia, bunătatea și inteligența sa. Ea mi-a demonstrat că nu banii aduc mereu fericirea, dar să faci pe altcineva fericit. Tot de la ea am învățat ce înseamnă să fii un adevărat lider. Niciodată nu mi-a fost șefă, dar un lider pe care întotdeauna am droit să urmez.

Natalia Ghilașcu: Ce pași ar trebui să întreprindă Guvernul Republicii Moldova pentru a atrage noi proiecte investiționale în rândurile reprezentanților diasporei care au acumulat o bună experiență peste hotarele țării?

Lilia Rusu: Eu cred că în rezultatul ultimelor evenimente care s-au petrecut în Republica Moldova, vorbesc despre miliardul furat și politicenii implicați în acest “furt al secolului”, tinerii de peste hotare nu mai au încredere să investească în Republica Moldova, fie financiar sau profesional.

Guvernul Republicii Moldova ar trebui să întreprindă ceva ca să recapete încrederea cetățenilor, prin tragerea lor la răspundere, să se lupte cu corupția și cu oligarhia, cu nepotismul în rândul oficialilor, să asigure un mediu prielnic pentru afacerile mici și mijlocii. Această listă ar putea să continue la nesfârșit, sunt probleme pe plan politic, social, economic, care sper sa nu se agraveze, ci îmi doresc din tot sufletul să fie găsită o soluție.

Natalia Ghilașcu: Vă mulțumim și multe succese! 

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments