Ce se va întâmpla cu programul imigraţional al Preşedintelui Obama?

1424
Oleg Gherasimov, jurist, Baltimore, SUA
Oleg Gherasimov, jurist, Baltimore, SUA

Președintele Barack Obama a suferit o înfrângere foarte dură pe 23 iunie, 2016, atunci când Curtea Superemă a Statelor Unite a blocat acţiunile sale executive de a acorda permise de muncă și de a proteja de la deportare milioane de imigranţi fără acte.

În noiembrie 2014, președintele Obama a anunțat o serie de acțiuni de imigrare care au extins puterile sale executive până la limitele maxime. Acest plan de acţiuni cuprinde o serie de măsuri care le-ar fi permis la aproximativ 3,9 milioane de imigranţi, fără acte, să solicite permise de muncă și să rămână în țară, fără să se mai teama de deportare. Cea mai mare parte din acești imigranți ar fi fost părinții care au copii cu cetățenie americană sau reședinţă permanentă.

În decembrie 2014, 17 state controlate de republicani au atacat în judecată ordinele executive a preşedintelui Obama și doar câteva luni mai târziu un judecator federal a decis să blocheze temporar aceste ordine. Administraţia Obama a apelat decizia iar în mai 2015 Curtea de Apel a respins apelul. Speranţele de a salva acest program s-au spulberat atunci când judecatorii Curţii Supreme a Statelor Unite au votat 4 la 4, o egalitate ce înseamnă că hotărârea instanţei inferioare, care a blocat programul, va rămâne în vigoare.

Publicitate comercială

Această hotărâre ne lasă multe întrebări greu de înteles: Dacă această hotărare va stopa progamul imigraţional al Obamei pentru totdeauna? Ce se va întâmpla cu cei care s-ar fi calificat pentru acest program? Pentru a putea înţelege mai bine aceste întrebări şi ce anume reprezintă această hotărare, am discutat cu domnul avocat Oleg Gherasimov, specializat în imigrări.

Domnule Gherasimov, ce hotărâre a luat Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii în cazul U.S. v. Texas?

La data de 26 iunie, 2016 Curtea Supremă a emis o hotărâre de o singură propoziţie, pur şi simpu, afirmând că “The judgment is affirmed by an equally divided Court”. Această hotărâre înseamnă că decizia instanţei inferioare, care blochează programul, va rămâne în continuare în vigoare.

Din ce cauză s-a ajuns la acest rezultat de 4 impotrivă la 4 voturi?

Motivul principal cred că este întârzierea de către Congresul controlat de către Republicani de a confirma numirea lui Merrick Garland, nominalizat de către Preşedintele Obama, pentru al înlocui pe Antonin Scalia şi de a  ocupa cel de-al 9-alea scaun al Curţii Supreme.

Barak Obama, președintele SUA
Barack Obama, președintele SUA

Cum sunt afectaţi oamenii care au așteaptat să aplice pentru beneficiile acordate de acest program?

Nu este un secret că, milioane de tineri şi familii care locuiesc în Statele Unite fără un statut legal sunt expuşi riscului de deportare. Pentru a ameliora această situaţie, în iunie 2012, administraţia Obama a anunţat “DACA”, un program pentru copiii care au venit în Statele Unite la vârste fragede şi  îndeplinesc anumite condiţii suplimentare. Ca urmare a faptului că Congresul a eşuat să treacă reforma imigrației, administraţia Obama a anunţat două programe “Deferred Action for Childhood Arrivals” (DACAÎ) şi “Deferred Action for Parents of Americans” (DAPA). Incapacitatea Curţii Supreme de a emite o decizie majoritară, înseamnă că iniţiativele administraţiei rămân blocate, iar persoanele care altfel s-ar fi calificat pentru DACAÎ sau DAPA, nu pot să aplice în acest moment.

Va mai fi “DACA” şi “DAPA” implementate vreodată?

Indiferent dacă se va cere rejudecarea cazului de către Curtea Supremă sau dacă cazul va fi întors către District Court, nu se aşteaptă să avem o hotărâre mai devreme de iunie 2018. Ca urmare, viitorul acestor programe depinde de cine va fi ales preşedinte în noiembrie 2016, şi dacă noul preşedinte va alege să continue lupta pentru implementarea acestui program.

Hillary Clinton a declarant public că suportă aceste iniţiative şi că este dedicată acestei cauze, că în primele 100 de zile ca preşedinte, va demara o reformă imigraţională cuprinzătoare, care să ofere o cale spre cetăţenie. Donald Trump, pe de alta parte, a declarat că va abroga “DACA 2012”, precum şi “DACAÎ “ şi “DAPA”.

Au devenit potenţialii aplicanţi o tintă a deportării ca urmare a acestei  hotărâri a Curţii Supreme?

La scurt timp după ce decizia Curţii Supreme a fost anunţată, preşedintele Obama a declarant că milioanele de imigranţi ilegali pe care a încercat să îi legalizeze prin acţiunile sale executive rămân o prioritate scăzută pentru deportare. Se întâlnesc însă şi situaţii în care persoanele care s-ar fi calificat pentru “DAPA” sunt plasate în deportare.

Oleg Gherasimov este absolvent al  Facultaţii de Drept de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, şi al  Facultăţii de Drept de la Universitatea din Baltimore, Maryland, fiind licenţiat în cadrul baroului din Washington D.C. Cei interesaţi de mai multe detalii pot vizita siteul: http://www.g-immigration.com

sursa: Romanian Times

Comments

comments