Frankfurt, imagine simbol

După ce a făcut un an de liceu în Germania și a absolvit facultatea în capitala Marii Britanii, la doar 21 ani, Alla Turculeț s-a stabilit într-un alt centru financiar – Frankfurt am Main. Tânăra și-a urmat pasiunea de a lucra în IT, iar în timpul liber e „ocupată” să călătorească. Este de părerea cp cei stabiliți în străinătate nu văd, deocamdată, Moldova drept o țară propice pentru investiții.    

Natalia Ghilașcu: Alla, aţi ales facultatea de Business Information Systems la Universitatea Middlesex, iar în prezent activați în calitate de analist în business la cea mai mare bancă germană. Cȃt de captivant este acest domeniu de activitate?

Alla Turculeț: Eu mi-am dorit întotdeauna să lucrez în domeniul IT, pentru că mi se pare fascinant. Evident, anii petrecuți la Londra, capitala financiară mondială, și-au lăsat amprenta. Atunci am realizat că pot utiliza calificarea mea în domeniul bancar.

Natalia Ghilașcu: Majoritatea specialiștilor din Moldova emigrează pentru oportunități profesionale mai bune și mai bine plătite. V-aţi gândit vreodată să aplicați această experiență și cunoștințele în domeniul sistemelor informaționale în Moldova, într-un viitor apropiat?

Alla Turculeț: Nu exclud posibilitatea reîntoarcerii în Moldova, cândva. Pentru moment însă cred că pot face mai mult bine țării în care m-am născut, acumulând experiență profesională într-o țară mai bine dezvoltată economic, cum e Germania.

Natalia Ghilașcu: Ce lipsește sau cu ce se laudă sistemul bancar din Germania în aplicarea tehnologiilor informaționale pentru analiza afacerilor?

Alla Turculeț, colecție foto Favebook
Alla Turculeț, colecție foto Favebook

Alla Tuculeț: Având în vedere că Germania este una dintre țările-G7, și domeniul IT este pe măsură. Multe dintre multinaționalele de succes din domeniul soft-urilor pentru afaceri, au fost fondate sau își au sediile aici. Totuși, în general UE mai are de recuperat în această privință, fiind cu mult depășită de SUA, de exemplu.

Natalia Ghilașcu: Dacă e să faceți o analiza a sistemului bancar din Moldova, care ar fi principalele probleme cu care se confruntă azi acest sistem?

Alla Turculeț: Problemele cu care se confruntă sistemul bancar din ţara noastră sunt reminiscenţe ale perioadei de până la 1991. E clar că într-un „stat de drept” în care dreptul lipsește, nu poate fi vorba despre creștere economică sau stabilitate socială. Dacă în Occident se acordă atenție băncilor „too big to fail” (adica celor cu importanță sistemică), la noi nici măcar acest risc nu mai există, pentru că s-a prabușit și ce mai rămăsese. Evident, infrastructura pieței și lipsa capitalului de risc sunt alte câteva domenii carente.

Natalia Ghilașcu: Cât de interesată este diaspora din UE să participe la alegerile prezidențiale din această toamnă în Moldova și la ce schimbări esențiale vă așteptați?

Alla Turculeț: Chiar dacă noi, basarabenii suntem plecați mulți și demult, evident că ne pasă de ce se întȃmplă acasă. Îmi amintesc că acum câțiva ani, când criza politică era la apogeu, un prieten german m-a întrebat „Cum se face că, de atâta timp, nu se poate alege un președinte în Moldova?”. Mi-am dat seama că nicio traducere nu ar putea reda „patimele” de la Chișinău.

Natalia Ghilașcu: Care ar fi cele mai valoroase experienţe pe care le-aţi obţinut pȃnă la acest moment în Germania?

Alla Turculeț: Fără îndoială, prieteniile pe care le-am legat sunt de mare valoare. Am prieteni extraordinari din mai toate țările de pe glob și am văzut locuri care îmi vor rămâne întotdeauna dragi. Bineînțeles și cariera e ceva de care mă mândresc: am absolvit facultatea la Londra, la 21 de ani și de atunci lucrez la sediul central al unei dintre cele mai mari multinaționale financiare din lume.

Natalia Ghilașcu: Ce pași ar trebui să întreprindă Guvernul Republicii Moldova pentru a atrage noi proiecte investiționale în rândurile reprezentanților diasporei, care au acumulat o bună experiență peste hotarele țării?

Alla Turculeț: Încrederea se cucereşte greu şi se pierde repede, iar noi, cei stabiliți în străinătate nu vedem, deocamdată, Moldova drept un loc propice pentru investiții. Oamenii de afaceri, în special, nu agrează incertitudinea, mai ales în politică și justiție. Prin urmare, atâta timp cât se menține statu-quo, nu se pune problema investițiilor.

Descoperă ce aspirații au românii ingineri de la Google

Natalia Ghilașcu: Ce lipsește sau cu ce se laudă sistemul bancar din Germania în aplicarea tehnologiilor informaționale pentru analiza afacerilor?

Alla Turculeț: Având în vedere că Germania este una dintre țările-G7, și domeniul IT este pe măsură. Multe dintre multinaționalele de succes din domeniul soft-urilor pentru afaceri, au fost fondate sau își au sediile aici. Totuși, în general UE mai are de recuperat în această privință, fiind cu mult depășită de SUA, de exemplu.

Natalia Ghilașcu: Mulți tineri care au studiat peste hotarele țării au tendința de a rămâne în țara unde au studiat, pentru că beneficiile profesionale sunt mai mari. Credeți că merită să revii acasă după experiența acumulată în Germania?

Natalia Ghilașcu: Cred că e o chestiune ce ține de fiecare. Anii de studenție, mai ales în străinătate, sunt excepționali. Dar realitatea devine sumbră când vine vorba de găsirea unui job pe măsura calificării și așteptărilor. La asta se mai adaugă și capacitatea de a te adapta la un mediu străin. Decizia de te reîntoarce sau nu acasă se bazează, în majoritatea cazurilor, și pe considerente de altă natură decât cea pecuniară.

Natalia Ghilașcu: Despre furtul miliardului din Moldova se vorbește de mai bine de doi ani, iar majoritatea instituțiilor internaționale au devenit mai alerte la ceea ce se întâmplă în Moldova, în special în domeniul financiar. Cum este percepută această stare de lucruri în rândurile profesioniștilor internaționali?

Alla Turculeț: Subiectul a fost mediatizat intens în țările din Europa de vest și America de Nord. Din păcate, această fraudă a mai pus o pată pe reputația noastră ca un stat depravat și „o soţietate fără prinţipuri”, vorba lui I.L.Caragiale. Mai grav este faptul că aceasta a fost posibilă datorită lipsei de integritate a unor politicieni, judecători și oameni de afaceri. Pe de altă parte, nu ține de competența instituțiilor internaționale să intervină în treburile interne ale unui stat, așa că acum asistăm cu toții la „faptul împlinit”.

Natalia Ghilașcu: Vă mulțumim!

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments