Comunitatea moldovenilor din orașul Philadelphia, SUA, vor sărăbtori pe 4 septembrie un an de la înființarea asociației, unde speră să-și extindă numărul de reprezentanți în diasporă. Cetățenii moldoveni, stabiliți cu traiul departe de casă, sunt dornici să serbeze evenimentele importante din comunitate cu un pahar de vin moldovenesc, muzică bună și dansuri. Tatiana Guțî, inițiatoarea asociației, este o tânără mămică, care le reușește pe toate. Ea speră că va veni și timpul când diaspora va putea aduce mai multe bucurii acasă.

Natalia Ghilașcu: Tatiana, felicitări cu împlinirea unui an de la înființarea Asociației moldovenilor din Philadephia. Ce v-a determinat să luați această decizie și cum vă reușește să mobilizați comunitatea?

Tatiana Guțî: Crearea Comunității Moldovenilor din Philadelphia mi-a fost inspirata de catre Elena Drăgălin, fondatoarea Organizației “Moldova AID”. La un ceai, așa s-a nascut ideea de a mobiliza moldovenii din orașul nostru. Deși întotdeauna am o dorinta arzătoare de a participa la proiecte și la diverse adunări, din pacate în SUA timpul este cea mai de preț resursa de care putem dispune. Ne mobilizăm o data la câteva luni, la care oamenii reacționează mai des pe rețelele de socializare.

Natalia Ghilașcu: Cu ce se mândrește Asociația Moldovenilor din Philadelphia la un an de la înființare și care ar fi principalele realizări?

Din colecția foto Facebook
Din colecția foto Facebook

Tatiana Guțî: De la înființarea comunității, am reusit în primul rând să organizăm o întâlnire generală cu toți cei care locuiesc în Philadelphia și în suburbii, unde au venit peste 30 conaționali de-ai noștri. De Craciun, de asemenea ne-am întâlnit de sărbătoare ca acasă, cu muzică și voie-bună.

După un an de la activitate, ne mândrim că Moldovenii din Philadelphia au dat dovadă de receptivitate și au participat la proiectul început de Argentina Parasca “Backpacks for Hope”, ajutând 37 copii din familii social-vulnerabile din satul Gavanoasa, r-nul Cahul. Le-am trimis ghiozdane cu rechizite școlare, bomboane, jucării, haine și alte cadouri. Acesta este cel mai măreț lucru pentru care mă bucur că existam ca comunitate.

Natalia Ghilașcu: Ce planuri aveți pentru a sărbători un an de la înființarea comunității? 

Tatiana Guțî: Planificăm să ne adunăm cu drapelul Republicii Moldova, să aducem bucate naționale și muzică moldoveneasca, să ne bucuram că ne-am unit și ne-am găsit săritori la nevoie, departe de casă. De asemenea, vom sărbători și evenimentele naționale din Moldova, de 27 și 31 august, unele dintre cele mai importante evenimente din istoria țării noastre. Este o întîlnire de suflet, unde dorim să cunoaștem membrii noi, deoarece în acest an s-au mai alăturat lunar alți 20 de membri. Ne bucurăm să știm că suntem atât de mulți dornici de frumos și de țară.

Natalia Ghilașcu: Care ar fi cele mai importante preocupări ai cetățenilor moldoveni din diasporă care ajung în Philadelphia?

Tatiana Guțî: Oricine ajunge într-un oraș străin și este dornic de comunicare cu alți conaționali, caută persoane care să il susțină. Cetățenii moldoveni sunt bineveniti să se alăture paginii noastre de Facebook  unde pot acorda orice gen de întrebări despre cazare, un loc de muncă, despre magazine, grădinițe, asigurări, unde pot să procure mobilă, perfectarea actelor, etc.

Deseori ne găsim preocupați și de impasul în care a ajuns Republica Moldova. Furtul miliardului s-a discutat de nenumărate ori și nu ne putem imagina cum e posibil că oamenii care am ieșit în stradă pe 7 aprilie 2009 sa fie trădați și mințiți în acest hal.

Natalia Ghilașcu: Tatiana, faceți studii la Universitatea din Stat Michigan, iar în prezent mai administrați și un birou de asigurări în Philadelphia. Prin ce v-a captivant este acest domeniu de activitate și de ce SUA?

Tatiana Guțî, Philadelphia
Tatiana Guțî, Philadelphia

Tatiana Guțî: În SUA am venit în 2011, prin intermediul programului Work& Travel, după ce am făcut Științe Politice și Relații Internaționale la IRIM. Am ajuns repede sefa grupei la facultate, Președintele Consiliului Știintific Studentesc, am activat în calitate de vice-presedinte al Organizației de Tineret al Partidului Liberal din or. Cricova, mun. Chișinău.

În prezent, dupa ce am avut citeva job-uri în SUA (ultimul fiind un oficiu medical al unui chiropractor), administrez o agenție de asigurări, unde am grija sa creez conturi ca toți clienții să facă plațile asigurărilor conform regulilor, îi ajut să selecteze medici de familie din rețeaua lor, să găsească o asigurare pentru mașină, business sau viață.

Natalia Ghilașcu: Majoritatea specialiștilor din Moldova migrează pentru oportunități profesionale mai bune și mai bine plătite. Vă gândiți vreodată să aplicați experiența și cunoștințele acumulate în domeniul asigurărilor într-un viitor apropiat?

Tatiana Guțî: Experiența și cunoștințele pe care le-am acumulat și le acumulez în continuare sunt foarte utile pentru mine și familia mea. În timpul liber, studiez online la Universitatea din Michigan. La moment, finalizez cursurile “Negocieri de succes”, iar profesorul meu este George Siedel, autor a numeroase cărți despre Business, Legi, este expert în Negocieri la nivel mondial.

Sunt sigură că foarte mulți tineri și-ar dori să revină acasă, tineri capabili care s-au marcat aici prin succese mari. Dar daca mă întrebati daca eu cred că se merită să revii,  nu pot găsi un răspuns. Este foarte dureros sa spui “NU”.

Natalia Ghilașcu: Cât de interesată este diaspora din SUA să participe la alegerile prezidențiale din această toamnă în Moldova și la ce schimbări esențiale vă așteptați?

Tatiana Guțî: O parte considerabila din moldovenii pe care îi cunosc se înregistrează în prealabil pentru alegerile prezidențiale și merg la Ambasada Moldovei în Washington DC. Voi merge și eu neaparat în toamna, posibil să creăm un eveniment în comunitate să mergem împreuna să ne dăm votul. Moldova este la limita sărăciei, nu știu ce schimbări esențiale mi-aș dori acum. Începând cu acest an, mama mea devine pensionară. Ma doare să știu cât de mari sunt prețurile de acasă.

Natalia Ghilașcu: Care ar fi cele mai valoroase experiente pe care le-ai optinut pina la acest moment in SUA?

Tatiana Guțî: Toate experiențele mele din SUA au fost valoroase. În fiecare zi înveți ceva nou, să fii mai bun, să zâmbești mai des, să fii săritor la nevoie, să donezi ajutoare, să le reușești pe toate într-un timp foarte scurt, să povestești cu mândrie celorlalți că Moldova este o țară unde se vorbește limba română, să gătești prietenilor americani bucate moldovenești și să le vezi reacția.

Am devenit mămica în SUA și asta este una din cele mai frumoase experiențe din viața mea. Am reușit să călătoresc în 10 state americane, mai sunt 40.

Ce pași ar trebui să întreprindă Guvernul Republicii Moldova pentru a atrage noi cadre de speicaliști tineri din rândurile reprezentanților diasporei care au acumulat o bună experiență peste hotarele țării?

Asociația comunității moldovenilor din orașul Philadelphia
Asociația comunității moldovenilor din orașul Philadelphia

Tatiana Guțî: Guvernul trebuie să înteleagă că atragerea moldovenilor plecați este o prioritate naționala. Moldova este o țara cu multe oportunități, trebuie doar să își susțină tinerii antreprenori, să înceteze corupția sporind calitatea și eficiența actului de justiție. Ne dorim cu totii, nu doar cei plecați, ca Moldova să poată merge pe drumuri bune, sa învețe cultura politică, neorbită de sărăcie. Euripide spunea, “Patria este pământul care ne hrănește”. De ce să nu înceapă chiar astăzi?

Pentru a atrage noi cadre de tineri specialiști, Guvernul Moldovei ar putea organiza proiecte de “repatriere prin antreprenoriat”, așa ca tinerii specialiști să poată spera că acasă își pot deschide o afacere. Acestea ar putea fi organizate prin intermediul conferințelor, unde tinerilor noștri li s-ar explica cum se poate de investit în Moldova, care sunt facilitățile de accesare a finanțelor, care sunt procedurile legale etc.

Natalia Ghilașcu: Vă mulțumim! 

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments