Natalia Gherman, Moldovan candidate for the UN Secretary General
Natalia Gherman, Moldovan candidate for the UN Secretary General

Fosta ministră a Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, are șanse să devină prima femeie în funcția de Secretar General în istoria Națiunilor Unite, chiar dacă o votare prealabilă a Consiliului de Securitate ONU arată că fostul premier portughez Antonio Guterres, urmat de fostul președinte sloven Danilo Turk ar obține cele mai multe voturi. 

Candidata moldoveancă își propune să intensifice relațiile de colaborare cu toate țările lumii, să aplaneze tensiunile din zonele de conflict și să asigure respectarea drepturilor omului în țările sărace. De această părere este ambasadorul Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, care a vorbit într-un interviu pentru Moldova Times.

“Se așteaptă ca de această dată, după 70 de ani, să fie o femeie în șefia ONU. Mai mulți reprezentanți ai delegațiilor din alte țări mi-au zis că prestația candidatului din Moldova e fost spectaculoasă. Natalia Gherman mai propune colaborarea dintre ONU și societatea civilă, pentru a avea o comunicare mai eficientă”, a menționat Vlad Lupan.

Natalia Gherman a menționat de nenumărate ori de la tribuna ONU despre faptul că abuzurile, corupția și managementul prost în structurile ONU nu vor fi tolerate. Astfel, candidații la această funcție ar trebui să cunoască și să depună eforturi în rezolvarea problemelor globale. În special, tensiunile create de pe urma conflictului transnistrean sunt bine cunoscute de către candidata moldoveancă, experiență care a menționat-o fiind drept utilă în identificarea unui compromis în conflictele similare din lume.

“Un reprezentat al Moldovei la conducerea ONU, cum credeți, va avea țara noastră o mai bună imagine?!! Este cea mai bună sifuranță pentru securitatea țării noastre. Aceasta poate avea o influență enormă în solucționarea unui șir de probleme, inclusiv confllictului transnstrean”, a mai adăugat Vlad Lupan.

Natalia Gherman a declarat la Adunarea Generală ONU că va promova drepturile femeilor, în special în zonele sărace ale lumii, promițând accesul fetelor la o bună educație, oportunități de muncă, etc.

“Apariția acestei noi candidaturi la ONU, care știe să lcureze cu partenerii internaționali, va ridica gradul de încredere al altor state față de Republica Moldova, care și-a pierdut imaginea. Din contra, această funcție ar permite să promoveze țara noastră, iar multă lume a auzit despre existența țării noastre”, a declarat Lupan.

Politiciana de la Chişinău se află printre cei 9 pretendenţi – 5 bărbaţi şi 4 femei – la postul de secretar general ONU. Un post ce va fi vacant începând cu 1 ianuarie 2017.

Cele mai puține voturi le-au primit moldoveanca Natalia Gherman, ministrul de externe din Muntenegru, Igor Luksic și fostul ministru de externe croat Vesna Pusic. După votul preliminar, ambasadorul la ONU al Marii Britanii, Matthew Rycroft, i-a îndemnat pe candidații cu rezultatele cele mai slabe să se retragă din cursă. Următoarele votări preliminare vor avea loc în august și poate în septembrie.

Comments

comments