Un moldovean din Irlanda a inaugurat un stadion sportiv în satul său de baștină

1362
Ion Lazarenco Tiron
Ion Lazarenco Tiron

Un moldovean stabilit cu traiul în Irlanda a inaugurat un stadion de fotbal chir în satul său de baștină, Brăviceni, raionul Orhei. Stadionul a fost construit conform standardelor europene, din resursele proprii financiare.

Astăzi a fost lansată și campania Cupa Verde, care va aduna trei echipe de fotbal, de copii și extinderea ei pe întreg teritoriul țării, în special în localitățile rurale.

”Stadionul l-am construit și dăruit copiilor din localitatea mea de baștină, Brăviceni, în cinstea dl Gheorghe Lașco, profesorul de sport din localitate. Decât să bată drumurile, mai bine să bată mingea,” afirmă Ion Lazarenco, inițiatorul acestei idei. Potrivit lui, cercetarea sa a arătat că circa 90% din copiii care locuiesc în regiunile rurale nu au activități sportive, iar această inițiativă i-ar încuraja să ia sportul la modul serios.

Ion Lazarenco-Tiron își propune să înoate cele 7 strâmtori sau canale de cursă lungă și foarte greu de înotat din lume, rezultat obținut de doar șase persoane de pe glob. Până acum, Ion a înotat trei din cele șapte (Gibraltar, La Manche, strâmtoarea Nordică). În 2016 planifică să înoate Canalul Catalina (California, SUA) și Canalul Molokai (Hawaii). Fondurile colectate în cadrul acestor evenimente, atât din partea membrilor diasporei, cât și din partea sponsorilor corporativi vor fi folosite pentru proiectul ”Sportul unește”.

Inițiativa este susținută financiar în cadrul programului de granturi Diaspora Engagement Hub al Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRDD).

Comments

comments