Consiliul de Securitate al ONU
Consiliul de Securitate al ONU

Rusia desfășoară activități subversive împotriva Ucrainei, sprijină terorismul și impune „lumea rusa” țărilor din fosta Uniune Sovietică, inclusiv prin utilizarea actelor de terorism, a declarat la Consiliul de Securitate al ONU reprezentantul permanent al Ucrainei, Volodimir Elycenko.

Diplomatul a acuzat Rusia de finanțarea terorismului în scopul răspândirii ideologiei ” lumii ruse”.  In plus, el a adăugat că ideologiile extremiste militante reprezintă o amenințare serioasă la adresa păcii și securității internaționale.

Diplomatul ucrainean a subliniat că țara sa de mai mult de doi ani „suferă din cauza agresiunii Federației Ruse”.

„Rusia a ocupat temporar și a anexat în mod ilegal parte din teritoriul Ucrainei – Republica Autonomă Crimeea și Sevastopol – și continuă activități subversive ostile în Donbas”, – a spus el.

Potrivit lui, Rusia folosește o gamă largă de tehnologii de război hibrid, inclusiv finanțarea terorismului pentru a răspândi ideologia așa-numitei „lumi ruse”.

„Această ideologie neoimperialiste nu reprima, ci încurajează încălcarea dreptului internațional, a drepturilor omului și alte infracțiuni grave, inclusiv a actelor de terorism”, – a declarat reprezentantul permanent al Ucrainei.

Totodată, Marea Britanie, Franţa, Statele Unite şi Ucraina au blocat marţi o cerere a Rusiei la ONU care solicita introducerea a două grupări rebele siriene pe lista organizaţiilor “teroriste” şi să le îndepărteze de procesul de pace sirian, au informat surse diplomatice, potrivit AFP.

Tentativa Moscovei privind cele două grupări “care sunt părţi implicate în acordul de încetare a focului ar fi putut avea consecinţe nefaste asupra armistiţiului în momentul în care încercăm să dezamorsăm situaţia”, a comentat un purtător de cuvânt al misiunii americane la ONU.

Comments

comments