Protestatarii reţinuţi „în stil KGB-ist“ sunt deţinuţi politici

1165
sursa: www.karadeniz-press.ro
sursa: www.karadeniz-press.ro

Liderii Platformei civice Demnitate şi Adevăr consideră că persoanele reţinute ca urmare a protestului din 24 aprilie, fiind suspectate de participare la dezordine în masă, sunt deţinuţi politici. În cadrul unei conferinţe de presă susţinute în Piaţa Marii Adunări Naţionale, aceştia au declarat că protestatarii au fost reţinuţi în „stil KGB-ist” şi prin aceasta au fost încălcate flagrant drepturile omului, relatează Adevărul.MD

Unul dintre liderii Platformei, Vasile Năstase a declarat că pe data de 24 aprilie nu a avut loc niciun fel de dezordine în masă. Potrivit lui, oamenii nu au făcut nimic altceva decât să atragă atenţia partenerilor de dezvoltare că în Republica Moldova se fură cu miliardele, că statul este captiv, că instituţiile de drept nu funcţionează. Acesta a mai spus că partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova trebuie să înţeleagă că protestatarii reţinuţi sunt deţinuţi politici.

Un alt lider al Platformei DA, Chiril Moţpan, a menţionat că persoanele care se fac vinovate de încălcarea drepturilor omului vor răspunde în faţa justiţiei. „Suntem aici pentru a-i susţine pe cei reţinuţi, dar şi pentru a transmite un mesaj de încurajare a tuturor cetăţenilor: să nu vă fie frică, suntem împreună şi vom fi până la capăt”, a afirmat Chiril Moţpan.

Valentin Dolganiuc, vicepreşedintele Platformei civice, a declarat că protestatarii vor lupta până când în Republica Moldova va fi instaurată adevărata democraţie, iar drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului vor sta în capul mesei. „Cetăţenii Republicii Moldova au gustat din libertate şi demnitate. Cel care a gustat din acestea, niciodată nu le mai abandonează, va lupta toată viaţa pentru ele. De aceea, orice presiune aţi pune – fizică, psihologică, economică şi de alt ordin, nu veţi reuşi să ne îngenuncheaţi”, a afirmat Valentin Dolganiuc.

Prezentă la eveniment, vicepreşedinta Partidului Liberal Reformator, Tatiana Potâng, a menţionat că nemulţumirea persoanelor care au ieşit pe 24 aprilie la proteste este justificată. „Noi nu susţinem violenţa, dar în acelaşi timp suntem solidari cu nemulţumirea oamenilor. În aceste condiţii, nemulţumirea este justificată, mai ales de modul sfidător în care este tratată populaţia de această guvernare. Protestele sunt acele acţiuni care ne permit să facem acest lucru. Condamnăm toate abuzurile care s-au exercitat asupra oamenilor nevinovaţi”, a declarat Tatiana Potâng.

După acţiunile de protest din 24 aprilie, organizate de Platforma DA, a fost reţinut un tânăr, suspectat de participare activă la dezordini în masă şi rănirea unui poliţist. Joi, 5 mai, oamenii legii au mai reţinut patru persoane după ce au efectuat pecheziţii la domiciliile acestor.

Comments

comments