Vladimir Voronin: “E o greșeală inadmisibilă să avem militari americani în Moldova”

1192
Vladimir Voronin, liderul PCRM
Vladimir Voronin, liderul PCRM

Liderul PCRM, Vladimir Voronin a expediat ambasadorului SUA la Chișinău o scrisoare prin care își arată nemulțumirea față de militarii și tehnica americană care participă în aceste zile la un exercițiul „Dragon Pioneer 2016”.

Vladimir Voronin spune că partea americană face o greșeală inadmisibilă atunci când a decis să trimită tehnică militară pe teritoriul „unui stat neutru”.

Voronin îl avertizează pe James Pettit că ideea de a expune tehnica militară americană pe data de 9 mai în centrul capitalei ar putea duce la urmări inprevizibile.

Președintele Nicolae Timofti consideră că prezența militarilor americani în Piața Marii Adunări Naționale în ziua de 9 mai constituie o reconfirmare simbolică a victoriei comune obținute de puterile Aliaților împotriva nazismului, SUA contribuind masiv la obținerea victoriei de către statele din coaliția antihitleristă, se arată într-un comunicat al Administrației prezidențiale.

Șeful statului susține că „Isteria anti-americană, anti-NATO, este una absolut irelevantă în peisajul democrațiilor moderne, fiind o reminiscență a războiului rece, străină poporului nostru.

„Ar fi de înțeles dacă așa-numiții patrioți socialiști ar manifesta aceleași sentimente patriotice  și în cazul staționarii ilegale a armatei Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, care protejează separatismul  de pe malul stâng al Nistrului.”, consideră Nicolae Timofti.

Liderul PSRM Igor Dodon spune că este deranjat de faptul că de această dată militarii americani au venit și cu tehnica lor.

 „În premieră în RM vine tehnică și militarii în timpul sărbătorii de 9 Mai. În planul de exerciți militare – acțiunea urma să aibă loc la sfârșitul lunii martie – început de  aprilie. În premieră se va încerca să fie plasată tehnica în centrul Chișinăului”, a declarat Dodon pentru UNIMEDIA.

Comments

comments