Diaspora din SUA rămâne sceptică faţă de promisiunile Guvernului de la Chişinău

2081
Octavian Calmâc, viceprim-ministrul Republicii Moldova
Octavian Calmâc, viceprim-ministrul Republicii Moldova

Circa zece cetăţeni moldoveni stabiliţi cu traiul în SUA au discutat aseară cu reprezentnaţii Guvernului de la Chişinău. Membrii diasporei s-au aratat interesaţi de soarta Republicii Moldovei şi modul în care decurg reformele economice.

Octavian Calmâc, viceprim-ministrul Republicii Moldova, a atras atenţia asupra progreselor noului Guvern de la Chişinău, înregistrate în ultimele 100 de zile, care se referă la îmbunătăţirea mediului de afaceri prin stabilirea unui ghişeu unic pentru antreprenori, reformele bancare şi lichidarea celor trei bănci care au stat la baza fraudărilor financiare si necesitatea de a restabili încrederea ţării noastre peste hotarele ţării.

Cu toate acestea, membrii diasporei prezente la întrunire s-au aratat sceptici faţă de evoluţiile politice de la Chişinău, atât timp cât în spatele actualei guvernări se află o singură figură politică. Aceştia mai afirmă că imaginea ţării noastre la Washington este pe departe de aşteptările oficialilor americani, iar încrederea în derularea reformelor îl poate fortifica noul Guvern de la Chisinau, doar dacă va demonstra mai multă determinare în demararea reformelor.

Cristina Batog, preşedinta Asociaţiei “Casa Mare” din Washington DC, a afirmat că la acest moment, diaspora nu este pregătită să revină acasă, iar valorificarea potenţialului moldovensc încă nu este un obiectiv strategic al ţării noastre.

“Pe hârtie sună foarte bine. Să vedem dacă vor urma şi acţiuni concrete. Noi am bătut pasul pe loc foarte mult timp, dacă există o echipă bună şi vor fi reformele demarate, s-ar putea să avem o altă impresie”, a afirmat Cristina Batog.

13183180_10204667716932186_1672775396_nBogdan Banu consideră că există o presiune din afară pentru demararea reformelor ca urmare a fraudărilor care au avut loc anii precendenti, iar desemnarea noului Guvernator şi schimbările în instituţiile financiare este un bun rezultat.

“Faptul că nu există acces la sursele financiare din afară, obligă Guvernul să se facă unele reforme. Există, însă semne de întrebare, cum s-a creat majoritatea parlamentară şi cine este în spatele acesteia. Cred că se discreditează, pentru că administraţia americană are dubii în privinţa acestei elite politice”, afirmă Bogdan Banu.

Membrii diasporei mai sunt de părerea că nu există perspectiva clară a aderării Republicii Moldova la UE, iar influenţa Rusiei este încă destul de mare, ceea ce ar însemna că, pe termen lung, Acordul de Asociere şi alte reforme realizate până acum, se anulează.

Cristina Cheptea, expertă în domeniul financiar, încearcă să fie mai optimistă faţă de declaraţiile oficialilor moldoveni la Washington. “Cred că Guvernul de la Chişinău înţelege bine ce ar trebui să facă, dar ne mişcăm foarte încet, suntem în urmă cu cel puţin 20 de ani, în comparaţie cu alte state Est-Europeene. Există un ciclu economic şi politic, iar acestea nu coincid, din păcate cetăţenii noştri nu prea înţeleg aceste aspecte,” a menţionat Cristina Cheptea.

Întâlnirea cu diaspora moldovenilor în Washington Dc
Întâlnirea cu diaspora moldovenilor în Washington Dc

Octavian Calmâc a încercat să convingă diaspora din Moldova să revină în ţară pentru a contribui la reformele economice cu asistenţă tehnică şi de expertiză, însă aşteptările acestora sunt departe de a-i determina să investească în economia Republicii Moldova.

Totodată, viceprim-ministrul Republicii Moldova a afirmat că încrederea ascăzută a ţării noastre în Vest stopează dezvoltarea şi atragerea noilor investiţii, însă odată cu relansarea noilor negocieri cu Fondul Monetar Internaţional, situaţia socio-economică s-ar putea schimba.

Potrivit oficialuluiui, Moldova întruneşte toate condiţiile FMI pentru a debloca asistenţa financiară, referindu-se la lichidarea celor trei bănci, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibanc, precum şi schimbarea guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, care va putea duce la capăt unele reforme financiare.

Reprezentantii Departamentului de Stat i-au incurajat sa continue reformele economice si politice, iar pe 31 iulie este asteptata la Chisinau, Victoria Nuland, asistent pentru Afaceri Europene si Euroasiatice al Secretarului de Stat American. Totodata, oficialul Guvernului de la Chisinau a afirmat ca mizeaza pe sprijinul partenerilor de dezvoltare din SUA in atragerea noilor investitii in domeniul energetic.

Comments

comments