Moldova asteaptă cu atenție numirea candidatului la funcția de Secretar General al ONU (video)

1738
Natalia Gherman, candidată la funcția de Secretar General al ONU
Natalia Gherman, candidată la funcția de Secretar General al ONU

Mâine va fi încheiat procesul de audiere a celor opt candidați la funcția de Secretar General ONU, printre care si Natalia Gherman, ex-ministra Afacerilor Externe a Republicii Moldova. Selectarea unui candidat pentru această funcție este o premieră în procesul de alegere a viitorului secretar general ONU.

Cei 8 concurenţi originari din Europa Centrală şi de Est, între care şi Natalia Gherman, fost ministru de externe în Republica Moldova au participat si la dezbaterile orhanizate de către Consiliul ONU.

Candidata Republicii Moldova la poziția de Secretar General al ONU a fost audiată miercuri, unde a declarat că îsi asumă responsabilitatea de a promova drepturile omului si si-a asumat convingerea că experiența acumulată în Moldova va fi pe larg aplicată în această funcție, iar femeile trebuie să fie promovate în această poziție pentru a promova mai multă toleranță între mediile culturale aflate în conflict.

Natalia Gherman consideră că valorile ONU sunt valabile pentru întreaga comunitate internațională iar aceasta este o sansă enormă pentru Republica Moldova să devină lider în promovarea principiilor democratice.

foto: Vlad Lupan
foto: Vlad Lupan

“Națiunile Unite este cea mai importantă instituție în privința promovării unității, respectării drepturilor omului, eradicării sărăcii si prevenirii războaielor”, a declarat Natalia Gherman după audierile de aseară.

Fiind întrebată despre problemele teritoriale din Ucraina, Natalia Gherman a comunicat că suveranitatea si integritatea Ucrainei, atât pentru Republica Moldova, trebuie să fie respectate.

“În ultimii 25 de ani, Republica Moldova a trebuit să răspundă multor provocări cum ar fi sărăcia, iar stabilitatea economică, dezvoltarea educațională sunt esențiale. Republica Moldova a semnat multe convenții internaționale, iar experiența acumulată va putea fi folosită în beneficiul multor altor țări membre ale ONU. Dialogul pe marginea crizelor economice, si funcționând într-un mediu critic pentru țara mea, ne-a ajutat enorm să fie luate în considerare toate soluțiile necesare pentru a le soluționa,” a declarat Gherman într-o conferință de presă la ONU.

Screen Shot 2016-04-13 at 5.39.51 PMÎn scrisoarea trimisă de autorităţile de la Chişinău, Natalia Gherman e recomandată ca fiind un diplomat de valoare, cu merite recunoscute atât acasă, cât şi pe plan internaţional.

Ceilalți candidați la funcția de Secretar General al ONU sunt Vuk Jeremić din Serbia, Helen Clark din Noua Zeelandă, Irina Bocova din Bulgaria, Igor Lucsik din Montenegro, Danilo Turk din Slovenia, Vesna Pusik din Croația, Srgjan Kerim din Macedonia.

Este pentru prima dată când au loc audieri pentru alegerea viitorului secretar general. Până acum, desemnarea şefului ONU se făcea exclusiv în urma unor negocieri de culise.

Comments

comments