Republica Moldova are nevoie de mai multe istorii de succes pe arena internațională

1162
Vlad Lupan, reprezentantul Republicii Moldova la ONU
Vlad Lupan, reprezentantul Republicii Moldova la ONU

Drepturile omului în Moldova sunt importante si trebuie să fie prezentate mai intens pe arena internațională. Un interes sporit față de țara noastră la acest moment încă nu există din partea organizațiilor internaționale, cu toate acestea, autoritățile de la Chisinău trebuie să fie ambițioase ca să aducă transformările pozitive.

De această părere este reprezenantul Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, si a atras atenția asupra mai multor probleme care necesită a fi revigorate.

Pentru a eradica corupția din sistemul judiciar, Republica Moldova trebuie să demonstreze mai multă voință politică. Dacă autoritățile de la Chisinău doresc ca această problemă să fie soluționată, trebuie să solicite ajutorul organizațiilor internaționale, este de părere reprezentantul țării noastre la ONU, Vlad Lupan.

“Autoritățile Republicii Moldova au solicitat monitorizarea judecăților din RM cu asistența judecătorilor străini din UE si au cerut această asistență de la ONU ca să spijine acest process. Au mai existat si alte proiecte cu SUA, cum ar fi distribuția aleatorie a dosarelor de judecată, pentru ca judecătorul să nu stie din timp ce dosar va fi pe rol, pentru a preveni actele de corupție”, a declarat Vlad Lupan.

Totodată, oficialul a mai precizat că în politca moldovenească trebuie să ajungă oameni curați. Dacă se va merge pe acest criteriu, atunci lucrurile în Moldova s-ar putea schimba. Republica Moldova are nevoie de investiții străine directe, dar pentru asta e nevoie de mai multă stabilitate atât economică, cât si politică, iar subiectele respective sunt tot mai des discutate la ONU.

Referitor la problema migrației, Moldova nu este prima țară a emigranților, nu am ajuns la bunăstarea Uniunii Europene, de aceea, nici nu putem vorbi despre un anumit progres. 60% din diaspora si-ar dori să vină în țară, potrivit unor sondaje. Reinvestirea capitalului obținut peste hotarele țării ar putea să ajute țara noastră să prospere, mai consideră Vlad Lupan.

“Una din problemele RM este sărăcia, oamenii văd că este mai bine peste hotare, unii pleacă în Rusia sau UE. Noi avem suficiente întreprinderi ca să angajăm toată populația țării noastre? Desigur că nu. Au fost create în ultimii ani condiții pentru cresterea economică în regiunile rurale?! Stiți câte procente reprezintă sectorul agricol în țările dezvoltate? Până la 20%. În Republica Moldova este exact invers”, a explicat oficialul.

Potrivit oficialului, cetățenii nu ar trebuie să astepte ca cineva de sus să rezolve problemele, iar depăsirea crizei politice este o responsabilitate comună. Cetățenii pot cere Guvernului să-si asume o serie de pasi care să combată corupția si să aducă rezultate reale.

 

Comments

comments