Uniunea Europeană asteaptă reformele si combaterea corupției în Moldova

487469
STRAATSBURG - Vlaggen voor het gebouw van het Europese Parlement. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
STRAATSBURG – Vlaggen voor het gebouw van het Europese Parlement. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Uniunea Europeană nu va acorda niciun ban Republicii Moldova pana cand guvernarea de la Chisinău nu va semna un nou acord cu Fondul Monetar International si nu va actiona in vederea punerii in aplicare a prevederilor incluse in Acordul de Asociere, relatează Radio chisinău.

Declarația aparține Comisarului european pentru politica de vecinatate si negocieri pentru extindere, Johannes Hahn. “Am primit asigurari ca noul guvern va infaptui reformele necesare. Este nevoie ca lucrurile sa mearga in directia necesara. Uniunea Europeana asteapta ca autoritatile de la Chisinau sa treaca de la retorica optimista la fapte concrete, in beneficiul cetatenilor.

Este nevoie de reforme profunde in sistemul de drept, in combaterea coruptiei, este nevoie de o asanare a sistemului financiar-bancar si nu in ultimul rand de un acord cu FMI. Doar in aceste conditii UE va relua finantarea catre Republica Moldova”, a declarat comisarul european.

In acelasi timp, Johannes Hahn a sugerat autoritatilor de la Chisinau sa elaboreze o noua foaie de parcurs, cu termeni concreti si nu declarativi, de executare a reformelor si a actiunilor prioritare.

Ministrul de Externe Andrei Galbur a dat asigurari ca noul guvern al Republicii Moldova este hotarat ca, pana la reuniunea Consiliului de Asociere R.Moldova – UE de la mijlocul lunii martie, sa lichideze restantele privind implementarea Acordului de Asociere.

“Integrarea europeana este singurul mod viabil de dezvoltare si modernizare pentru Moldova. Avem multe de facut pentru a recastiga increderea populatiei si a partenerilor de dezvoltare. Avem nevoie de sustinerea UE pentru a infaptui aceste reforme”, a declarat Andrei Galbur, conform Radio Chisinau.

Atat FMI, cat si Banca Mondiala au intrerupt, in vara anului trecut, finantarea pentru Republica Moldova din cauza neonorarii angajamentelor asumate la semnarea Acordului de Asociere cu UE si a crizei politice prelungite de la Chisinau.

Noul ministru moldovean al Economiei, Octavian Calmac, declara in urma cu doua saptamani ca o delegatie a FMI ar putea veni la Chisinau la sfarsitul lunii februarie, pentru a initia negocierile privind semnarea unui nou acord de finantare cu autoritatile din Republica Moldova.

Comments

comments