Oficialii americani sunt îngrijorați de corupția din Moldova, care afectează investițiile străine

932

bridget2Corupţia este o problemă enormă în Republica Moldova, iar autorităţile de la Chişinău trebuie să-şi stabilească drept prioritate stârpirea acestui flagel. Asistentului adjunct al secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii, Bridget Brink, aflată într-o vizită în Moldova, a dat de înțeles autorităților de la Chisinău să urgenteze investigarea miliardului furat de cele trei bănci, care afectează atragerea investițiilor străine.  

„Ţine de decizia fiecărei persoane din societate să se dezică de felul vechi de a aborda lucrurile, şi tine de fiecare să accepte că este o alta cale prin care vor să-şi trăiască viaţa şi să ofere oportunităţi pentru copiii lor, pe care ei nu le-ar avea în caz contrar. Şi anume aşa va fi susţinută prosperitatea, pe care cetăţenii Moldovei o vor şi, desigur, o merită. Deoarece corupţia, răspândită atât de larg, afectează economia, scad investiţiile străine directe, frânează dezvoltarea unei societăţi bazate pe meritocraţie, şi o fac să fie o societate unde relaţiile decid tot.  Cred că anume un aşa viitor, fără corupţie, vor cetăţenii Moldovei, şi noi, Statele Unite, susţinem aceasta foarte mult.”, a declarat Bridget Brink pentru Europa Liberă.

Oficialul american a adugat în context că este foarte importantă investigarea jafului de la cele trei bănci din Moldova. „Este importantă nu numai identificarea celor vinovaţi, dar şi recuperarea bunurilor pierdute, care, de fapt, sunt banii oamenilor”, a adăugat Bridget Brink.
Asistentul adjunct al secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii a menţionat că ţara sa susţine aspiraţiile Moldovei pentru un viitor mai democrat, mai prosper, un viitor european şi a încurajat cetăţenii moldoveni să se ţină de această cale.

Oficialul american a avut posibilitatea să vorbească cu numeroase persoane din guvern și din afara guvernului, pentru a reitera importanța reformelor, necesitatea ca guvernul să îndeplinească condițiile FMI-lui și să implementeze reformele demult necesare, inclusiv din sectorul justiției și combaterea corupției.

„SUA susţin aspiraţiile poporului Moldovei pentru un viitor mai democrat, mai prosper, un viitor european.  Democraţia necesită muncă asiduă şi timp. Noi am făcut acest lucru pe parcursul a mai mult de 200 de ani şi încă nu am atins perfecţiunea.  Aş vrea să încurajez oamenii să se ţină de această cale. Este important ca guvernul, poporul, societatea – toţi să fie implicaţi în acest proces, ca să atingă succesul”, a mai afirmat Bridget Brink.

Comments

comments