Un catalog cu picturile lui Vasile Movileanu a fost lansat la Chişinău

1375
sursa: orasulmeuchisinau.wordpress.com
sursa: orasulmeuchisinau.wordpress.com

Galeria „Constantin Brâncuşi” a adunat numeroşi iubitori ai artei plastice. Evenimentul este dedicat regretatului artist plastic, Vasile Movileanu, care ar fi împlinit în acest an, 60 de ani de la naştere. La expoziţie a fost lansat şi un catalog cu cele mai valoroase creaţii ale artistului, relatează Mesager.

Marcat din copilărie de o gravă maladie, ce l-a lăsat pe viaţă cu un handicap locomotor sever, Vasile Movileanu a dat dovadă de curaj şi tenacitate. Cu zâmbetul pe buze, el a depăşit suferinţa prin arta plină de lumină şi dragoste faţă de tot ce-l înconjura.

„A fost un vulcan, un artist care se afla mereu în căutare. E o expoziţie cu mare bucurie pentru noi, dar şi cu o tristeţe că nu-l avem pe maestru alături, din păcate Vasile Movileanu s-a stins prematur ”, a declarat Dumitru Bolboceanu, președintele UAP.

„Rareori, expoziţiile produc o asemenea impresie puternică cum este cea a lui Vasile Movileanu. Este o revărsare de emoţii, sinceritate și fantezie”, susține Ludmila Toma, critic de artă.

Compoziţia „Hora de la Secăreni” pune în valoare frumuseţea plină de culoare a tradiţiilor din satul de baştină al regretatului Vasile Movileanu.

„Cunoştea bine tradiţiile populare, avea un simţ extraordinar al culorii şi al perspectivei tabloului. Când te uiţi la el îi simţi sufletul şi mă bucur că el a fost menţionat de către reprezentanța UNESCO de la Paris”, a declarat Constantin Rusnac, președinte la Comisia națională UNESCO.

Realizarea noului catalog cu cele mai valoroase lucrări ale lui Vasile Movileanu, a fost posibilă datorită susţinerii financiare a unor oameni pasionaţi de artă, iar ideea de a-l edita aparţine familiei regretatului artist. „Expoziţia aceasta înseamnă pentru noi încă o întâlnire cu Vasile prin lucrările sale. A muncit mult, cu dăruire de sine. Asta era viaţa lui, lucrările şi familia”, a confesat Ana Movileanu, soția regretatului artist plastic.

Vasile Movileanu a decedat pe 5 iulie 2011. Și-a aflat locul de veci în satul natal, Secăreni. Gimnaziul şi o stradă din localitate îi poartă numele.

sursa: TRM.md

Comments

comments