Andrei Bolocan, realizatorul emisiunii “Lumina”

Everybody in the Casa Mare a adunat sute de moldoveni din Washington DC, Montreal și New York, în jurul unui concert susținut de mai mulți artiști din diasporă, care, prin cântecele lor, au stârnit un mare dor de casă.

Moldovenii stabiliți peste hotare au reușit să cumpere și cartea de recete culinare, lansată de Nata Albot, care îi vor ajuta să promoveze mai ușor bucatele tradiționale peste hotarele Republicii Moldova. Producătoarea emisiunii “Sare și Piper” a fost inspirată de recetele pregătite cu mare dragoste de mama sa și, oricât de ciudat ar părea, ideea s-a născut doar atunci când Nata Albot s-a mutat peste ocean, departe de familie.

Cartea, fiind la mare solicitare printre moldovenii stabiliți peste hotarele țării, oferă cititorilor 90 de recete, iar redactarea, gătitul și fotografierea bucatelor a durat aproape un an și jumătate.

Aflându-se de câțiva ani în Montreal, jurnalista Nata Albot spune că este o norocoasă, pentru că i-a reușit să învețe multe lucruri noi, pe care nu avea cum să le cunoască aflându-se doar în Moldova. Ea speră să revină cu multe alte evenimente grandioase la Chișinău, și nu numai.

Totodată, diaspora de moldoveni este privită de către jurnalistă drept un mare potențial, pe care l-a pierdut țara noastră, iar acestor oameni ar trebui să li se ofere mai multe oportunități pentru a se putea exprima și a-și valorifica potențialul acasă.

Comunitatea de moldoveni de la Washington DC a avut parte și de un spectacol inedit, susținut de Andrei Bolocan, care a încins spiritele prin parodie și talentul său actoricesc.

Mesajul principal al acestui eveniment este de a deveni ambasadori ai culturii noastre. În cele din urmă, „Everybody in the Casa Mare” a adunat talentele din diasporă, care locuiesc în diferite orașe ale Americii de Nord și reușesc să transpună dragostea lor față de Moldova.

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implementat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator. 

Comments

comments